14 septembrie 2011, 16:36 DJ din Moldova views 6232
14 septembrie 2011, 16:36 DJ din Moldova views 6232

La Camenca continuă construcţia Bisericii Adormirii Maicii Domnului

Ortodoxia în Transnistria are rădăcini adînci şi tradiţii bogate. Timp de secole, regiunea a apartinut Rusiei Kievene, cnezatului Halici-Volînia, Imperiului Rus. Ortodoxia a determinat particularitățile spirituale și istorico-culturale. Tradiţiile ortodoxe s-au dezvoltat și ultimele două decenii. Dacă în anii '90 în regiune erau doar vreo zece biserici, astăzi sînt 100 de parohii. Construcția lor continuă. În raionul Camenca sînt 8 biserici. Recent a fost deschisă biserica în satul Valea-Adîncă, o capelă în Camenca, continuă restaurarea bisericii din Ocniţa. Astăzi în centrul istoric al orașului se construiește biserica Adormirii Maicii Domnului.

De Ziua Oraşului, care coincide cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, vladîca Savva au oficiat sfînta liturghie în biserica din Camenca. Cîţiva ani în urmă ea a fost deschisă într-o clădire adaptată. În acest an, la finele lui august, a început construcţia bisericii pe locul care a fost ales acum 19 ani. Analiza terenului efectuată atunci a arătat că apele subterane vor complica considerabil lucrul. Pămîntul a fost scos şi a fsot pusă aşa-numita pernă lut sub fundaţie. Cu toate acestea, construcţia a fost atunci amînată.

Noul proiect presupunea construirea bisericii pe piloni de beton armat. Dar, după un studiu geodezic detaliat al terenului s-a decis construirea bisericii pe un alt gen de fundament.

Sursa: tv-pmr.com

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
4160 locuitori

Mîndreşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codru și Mîndreşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4160 de oameni. Satul Măndrești a fost menționat documentar în anul 1611 cu denumirea Ciulucani.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.