Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 septembrie 2015, 16:29 Muzica rock views 8163
Activiștii ”Azov”-ului ucrainean au decis să blocheze Transnistria
22 septembrie 2015, 16:29 Muzica rock views 8163

Activiștii ”Azov”-ului ucrainean au decis să blocheze Transnistria

În "Corpul civil Azov Odesa" s-a explicat că blocarea hotarelor cu Transnistria a fost organizată în susținerea tătarilor din Crimeea. Un asemenea pas, îndreptat contra altui stat, este deja al doilea în ultimele 24 de ore – în ajun a fost organizată blocada alimentară a Crimeii.

Reprezentanții aripii tinere a batalionului ucrainean ”Azov”, de comun acord cu mai multe organizații obștești, organizează blocada hotarelor cu Transnistria, comunică ”Adevărul ucrainean” cu referire la serviciul de presă al ”Corpului civil Azov Odesa”.

Acțiunea, potrivit declarației, are drept scop susținerea tătarilor din Crimeea.

”Acțiunea sincronizată de blocare a frontierei moldo-transnistrene în punctul de trecere ”Bender” va fi realizată de transnistrenii care au fost nevoiți să plece în Moldova din cauza persecuţiilor politice”, se spune în comunicat.

În ajun, deputații din Rada Supremă a Ucrainei, mișcarea extremistă interzisă în Rusia ”Sectorul de Dreapta” și liderii organizației neînregistrate ”Mejilis a tătarilor din Crimeea” Mustafa Djemilev și Refat Ciubarova au procedat la blocarea frontierei cu Crimeea în contextul așa-numitei blocade alimentare a republicii.

Crimeea a devenit regiune a Rusiei după referendumul din martie 2014, la care majoritatea locutorilor autonomiei ucrainene de atunci au votat pentru intrarea în componența FR. Moscova afirmă că referendumul din Crimeea corespunde tuturor normelor internaționale și Statutului ONU. Ucraina continuă să considere Crimeea o regiune a sa, dar fiind un teritoriu ocupat provizoriu.

Relațiile Ucrainei cu Transnistria

După începutul evenimentelor din Ucraina, în Transnistria au început dificultăţile privind transportarea mărfurilor în țara vecină. Din august 2014, Ucraina a restrâns relaţiile economice externe cu întreprinderile din Transnistria.

Kievul, potrivit opiniei politologului Vladimir Kornilov, vede în Transnistria ”unul din punctele sale vulnerabile” din cauza prezenței în această regiune a pacificatorilor din Rusia.

Transnistria, 60% dintre locuitorii căreia sunt ruși și ucraineni, şi-a declarat intenţia de a ieşi din componența Moldovei încă până la destrămarea URSS, fiind îngrijorată că Moldova ar putea să se unească cu România. În 1992, după ce autoritățile din Moldova au încercat să rezolve problema prin aplicarea forței, Transnistria a devenit un teritoriu care nu mai este controlat de Chișinău.

În prezent, operațiunile de pacificare din Transnistria sunt realizate de forțe comune, dintre care 402 militari ruși, 492 – transnistreni, 355 – moldoveni și zece militari observatori din partea Ucrainei. Pacificatorii își fac serviciul în cadrul a 15 posturi staționare și puncte de control, care sunt amplasate pe segmente cheie ale zonei de securitate.



Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

Ucraina , Transnistria , hotar

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1916
Populația:
1263 locuitori

Ursoaia este un sat din cadrul comunei Lebedenco, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1263 de oameni. Satul Ursoaia a fost înființat în anul 1916.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.