|
Foto: gov.md |
Satul Cărpineni a găzduit peste 300 de femei și copii fugiți
În satul Cărpineni, raionul Hîncești au fost organizate trei centre de plasament pentru refugiații din Ucraina. Totodată 32 de femei cu copii au fost găzduite în familiile din localitate
Un centru de plasament pentru refugiați, a fost înființat în cadrul fostei școli internat pentru copii orfani din satul Cărpineni, Hîncești. La momentul actual aici sînt cazate 25 de femei și 34 de copii. Majoritatea refugiaților sînt veniți din regiunea Odesa., transmite moldovenii.md cu referire la jurnal.md.
Directorul centrului, Tudor Țenu, a menționat că instituția are o capacitate totală de 300 de locuri, o parte dintre acestea fiind deja adaptate pentru găzduirea refugiaților, urmînd ca, la necesitate, să fie pregătite și alte încăperi. Avînd în vedere că în centru sînt cazați mai mulți copii, în instituție a fost amenajată o sală de jocuri. În comun cu unele asociații obștești, urmează să fie organizate mai multe activități de creație, pentru a ajuta copiii să depășească mai ușor situația tensionată. Refugiaților le sînt asigurate trei mese pe zi, produsele alimentare fiind donate de ONG-uri, dar și de locuitorii satului Cărpineni, potrivit șefei Direcției asistență socială, Tamara Călugăr.
Primarul satului Cărpineni, Ion Cărpineanu, a spus că în localitate mai sînt cazați încă 234 de cetățeni ucraineni în cadrul altor două centre de plasament. În același timp, 32 de ucraineni au fost găzduiți de către familiile din localitate.
„Înțelegem că Moldova nu este o țară mare și nu are posibilități nelimitate. Cu atît mai mult este impresionant și extrem de valoros sprijinul pe care ni-l acordați nouă și copiilor noștri. Nu vom uita niciodată acest ajutor generos pe care ni-l oferă autoritățile și oamenii din Moldova în această situație de criză”, a menționat una dintre femeile refugiate.
Centrele de refugiați din Cărpineni au fost vizitate și de premierul Natalia Gavrilița. Premierul a menționat că la momentul actual în RM sînt peste 120 de mii de refugiați ucraineni, dintre care circa 30 de mii sînt copii. „Trebuie să ne asigurăm că sînt bine puse la punct toate procesele de organizare și fiecare responsabil din cadrul autorităților publice locale știe unde să se adreseze pentru soluționarea necesităților care apar”, a spus premierul.
În context, ea a subliniat că în cadrul CSE au fost adoptate mai multe decizii care să susțină eforturile responsabililor de gestionare a crizei la nivel local. Astfel, Comisiile pentru Situații Excepționale a Autorităților Administrației Publice Locale activează în regim permanent în toate raioanele. Pe perioada stării de urgență, reprezentantul Guvernului în teritoriu sau adjuncții acestora fiind, în mod obligatoriu, membri și vicepreședinți ai CSE ale Autorităților Administrației Publice Locale, cu dreptul de a convoca ședința acestora. Totodată, personalul antrenat direct în procesul de gestionare a fluxului de refugiați și asigurarea ordinii și securității publice din sistemul afacerilor interne, apărării, muncii și protecției sociale precum și personalul din cadrul structurilor teritoriale de asistență socială, asistenții sociali și lucrătorii sociali beneficiază de sporuri financiare pentru muncă, a mai spus premierul.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1884
- Populația:
- 2011 locuitori
Hîrtop este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hîrtop, Prisaca și Ialpug. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cimislia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2011 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1884.
Comentarii
(0)