Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 martie 2022, 14:30 Moldova în secolul al XX-lea views 2016
Satul Cărpineni a găzduit peste 300 de femei și copii fugiți
Foto: gov.md
07 martie 2022, 14:30 Moldova în secolul al XX-lea views 2016

Satul Cărpineni a găzduit peste 300 de femei și copii fugiți

În satul Cărpineni, raionul Hîncești au fost organizate trei centre de plasament pentru refugiații din Ucraina. Totodată 32 de femei cu copii au fost găzduite în familiile din localitate

Un centru de plasament pentru refugiați, a fost înființat în cadrul fostei școli internat pentru copii orfani din satul Cărpineni, Hîncești. La momentul actual aici sînt cazate 25 de femei și 34 de copii. Majoritatea refugiaților sînt veniți din regiunea Odesa., transmite moldovenii.md cu referire la jurnal.md.

Directorul centrului, Tudor Țenu, a menționat că instituția are o capacitate totală de 300 de locuri, o parte dintre acestea fiind deja adaptate pentru găzduirea refugiaților, urmînd ca, la necesitate, să fie pregătite și alte încăperi. Avînd în vedere că în centru sînt cazați mai mulți copii, în instituție a fost amenajată o sală de jocuri. În comun cu unele asociații obștești, urmează să fie organizate mai multe activități de creație, pentru a ajuta copiii să depășească mai ușor situația tensionată. Refugiaților le sînt asigurate trei mese pe zi, produsele alimentare fiind donate de ONG-uri, dar și de locuitorii satului Cărpineni, potrivit șefei Direcției asistență socială, Tamara Călugăr.

Primarul satului Cărpineni, Ion Cărpineanu, a spus că în localitate mai sînt cazați încă 234 de cetățeni ucraineni în cadrul altor două centre de plasament. În același timp, 32 de ucraineni au fost găzduiți de către familiile din localitate.

„Înțelegem că Moldova nu este o țară mare și nu are posibilități nelimitate. Cu atît mai mult este impresionant și extrem de valoros sprijinul pe care ni-l acordați nouă și copiilor noștri. Nu vom uita niciodată acest ajutor generos pe care ni-l oferă autoritățile și oamenii din Moldova în această situație de criză”, a menționat una dintre femeile refugiate.

Centrele de refugiați din Cărpineni au fost vizitate și de premierul Natalia Gavrilița. Premierul a menționat că la momentul actual în RM sînt peste 120 de mii de refugiați ucraineni, dintre care circa 30 de mii sînt copii. „Trebuie să ne asigurăm că sînt bine puse la punct toate procesele de organizare și fiecare responsabil din cadrul autorităților publice locale știe unde să se adreseze pentru soluționarea necesităților care apar”, a spus premierul.

În context, ea a subliniat că în cadrul CSE au fost adoptate mai multe decizii care să susțină eforturile responsabililor de gestionare a crizei la nivel local. Astfel, Comisiile pentru Situații Excepționale a Autorităților Administrației Publice Locale activează în regim permanent în toate raioanele. Pe perioada stării de urgență, reprezentantul Guvernului în teritoriu sau adjuncții acestora fiind, în mod obligatoriu, membri și vicepreședinți ai CSE ale Autorităților Administrației Publice Locale, cu dreptul de a convoca ședința acestora. Totodată, personalul antrenat direct în procesul de gestionare a fluxului de refugiați și asigurarea ordinii și securității publice din sistemul afacerilor interne, apărării, muncii și protecției sociale precum și personalul din cadrul structurilor teritoriale de asistență socială, asistenții sociali și lucrătorii sociali beneficiază de sporuri financiare pentru muncă, a mai spus premierul.

 

Sursa: www.jurnal.md

Cuvinte cheie:

Cărpineni , refugiați , Rusia , Ucraina , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
2868 locuitori

Cimişeni este un sat şi comună din raionul Criuleni. Cimişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Localitatea se află la distanța de 65 km de orașul Criuleni și la 25 km de Chișinău. Satul Cimișeni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.