|
Expoziția, dedicată orchestrei ”Ciobănaș" din Călărași
Instrumente muzicale, diverse fotografii, diplome și medalii și-au găsit locul la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași. Toate se referă la celebra orchestră de muzică populară "Ciobănaș" din Călărași, care, în acest an, marchează 69 de ani de la fondare.
"Mulți ani la rînd, orchestra "Ciobănaș" a dus faima Călărașiului în toată lumea. De aceea ne-am și gîndit că merită să-i dedicăm un loc special în muzeul nostru", a declarat pentru "Expresul" Mariana Iurcu, custode și ghid la muzeu.
Astfel, a fost amenajat un stand, unde se regăsesc documente și fotografii devenite deja istorie. În plus, la muzeul din Călărași se păstrează și mobilierul fondatorului tarafului, Grigore Dovidzon. Chiar dacă este evreu de etnie, a ținut mereu la cultura și folclorul plaiului unde s-a născut și a fost educat. De notat că o parte dintre lucrurile ce au aparținut lui Grigore Dovidzon au fost găsite și adunate chiar de lucrătorii muzeului. Cea mai mare parte, însă, a fost donată de către Valentin Lungu, unul dintre soliștii tarafului de odinioară.
Lucrătorii muzeului își propun ca aici să existe o expoziție permanentă, dedicată orchestrei "Ciobănaș", astfel că oricine poate veni oricînd să ia cunoștință de istoria colectivului, să facă o incursiune în trecut și să-și aducă aminte de momentele de glorie ale ansamblului, cînd membrii lui încîntau auzul tuturor.
"Acum, pe timp de vară, revin acasă conaționalii noștri, aflați la munci în străinătate. Și ei ar putea veni la muzeu să ia cunoștință de istoria orașului nostru", a menționat Mariana Iurcu.
Apropo, în holul muzeului din Călărași este prezentată întreaga istorie a orașului. Iar parte a acestei istorii este și taraful "Ciobănaș". "E o istorie, creată de cîțiva evrei, pe care ei ne-au lăsat-o moștenire nouă, călărășenilor", a subliniat ghidul, după care a continuat: "Nouă nu ne rămîne decît să menținem vie aceatsă istorie, să n-o dăm uitării".
Standul dedicat orchestrei "Ciobănaș" conține imagini de pe timpuri, din 1947 pînă în 1988. Atît Grigore Dovidzon, cît și alți muzicanți talentați, tot de etnie evrei, au emigrat, ulterior, în Israel.
În prezent, orchestra de muzică pupulară "Ciobănaș" activează pe lîngă casa raională de cultură și are titlul de "model".
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1913
- Populația:
- 345 locuitori
Socii Noi este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Socii Noi a fost menționat documentar în anul 1913.
Comentarii
(0)