Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
Veselie mare în satul Fundurii Vechi. Gospodarii au sărbătorit
Foto: iskitimcity.ru

Veselie mare în satul Fundurii Vechi. Gospodarii au sărbătorit "Ziua recoltei"

Veselie mare în satul Fundurii Vechi din raionul Glodeni, unde este sărbătorită "Ziua recoltei". Gospodarii i-au servit pe oaspeţi cu cel mai bun vin, iar femeile au pus pe mese bucate alese, toate pregătite din produse din recolta acestui an.

Localnicii din Fundurii Vechi spun că se pot bucura din plin de producția din acest an, deoarece a fost mai bogată.

"Anul acesta e unul deosebit pentru noi. Avem roadă la floarea soarelui de trei tone şi 600 de kg, grâul-patru tone şi jumătate. Cei care spun că au probleme în agricultură cred că sunt politicieni. Merele astea-s de la noi nu din alte parte", a spus Nicolae Rotaru, fermier.

"Pentru noi, pentru fundureni roada-i îmbucurătoare din toate punctele de vedere. Porumbu-i bun, grâu-i bun, răsărita s-a strâns la timp, se lucrează pământul. După un an de muncă merităm o zi să o dăm din suflet", a menţionat un localnic.

Munca fermierilor este valorificată din plin de către gospodine, care au gătit din produsele agricole bucate alese:

"Am găsit bucate tradiţionale moldoveneşti, sarmale, am gătit baba cu dovleac şi cu mac. Am gătit pere-n vin cu nuci, am gătiti plăcintele moldoveneşeti".

"Avem dovleacul care este cel mai sănătos şi nu uităm de el. Nu uităm de plăcinta tradiţională".

Iniţiativa de a-i aduna pe oameni la sărbătoare, în centrul satului, îi aparţine primarului.

"Am decis ca sărăbtoarea vinului să o transformăm în sărbătoarea roadei, deoarece la nord nu sunt prea mulţi producători de vin şi am decis ca să participe mai mulţi agricultori şi mă bucur că azi avem şase colective de muncă din teritoriul satului", primarul din Fundurii Vechi, Emilia Vieru.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o horă în centrul localităţii.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , Moldova , agricultura

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2226 locuitori

Baurci-Moldoveni este un sat şi comună din raionul Cahul. Baurci-Moldoveni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cahul și la 159 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2226 de oameni. Satul Baurci-Moldoveni a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.