Tradiții, în ritm de dans: La Strășeni, s-a desfășurat un festival folcloric

Tradiții, în ritm de dans: La Strășeni, s-a desfășurat un festival folcloric

La Strășeni, a avut loc cea de-a 32-a ediție a Festivalului național de dans folcloric „La Vatra Horelor”.

De dimineață, străzile municipiului Strășeni erau o adevărată vatră a horelor, a portului popular, a virtuozității și frumuseții. Parada colectivelor folclorice din diferite zone etnografice a culminat cu o horă mare în centrul orașului.

„Dansurile noastre sînt pline de inimă și de foc. Este o artă, noi ne regăsim în aceste obiceiuri de mici copii, participăm la concursuri și festivaluri”.

„Dansul pentru mine este tot, astea sînt tradițiile de cînd sînt buneii și străbuneii”, a spus dansatorul din Strășeni, Veaceslav Cazacu, niotează Noi.md cu referire la Moldova 1.

„Dansul reprezintă legenda străbunilor, sînt elemente din mai multe zone folclorice”, a menționat coregraful, Denis Gînga.

În cadrul festivalului, fiecare colectiv a ales să prezinte dansuri de acasă, unele aproape uitate, precum este „Ciurul”.

„Costumul, dansul, felul în care se dansează, promovarea tradiției ca atare, tradiția pură - asta este cel mai important”, a spus directoarea CNCCPI, Silvia Zagoreanu.

La „Vatra Horelor” este cel mai longeviv festival de dans folcloric și se desfășoră o dată la doi ani.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

tradiții , Dansuri , Străşeni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
890 locuitori

Steţcani este un sat din cadrul comunei Micleşti, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanță de 35 km de orașul Criuleni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 890 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1679.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.