Străşeni – un oraş în inima Moldovei
Străşeni este un oraş în partea centrală a Republicii Moldova, centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. În 2008 avea o populaţie de 18 311 locuitori şi o suprafaţă de 60,82 km pătraţi, dintre care circa 1 156 ha sînt terenuri cu destinaţie agricolă. Suprafaţă construită al oraşului constituie circa 3.83 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 13.34 km. Oraşul Străşeni este situat la 23 km de Chișinău, în direcţia nord-vest, pe malul rîului Bîc.
Legenda spune că pe dealul Coşnei, un oarecare căpitan de străjeri Teofan, a construit o casă în care se adăposteau străjerii ce vegheau Chisinăul. Se presupune că toponimul Străşeni provine de la cuvîntul străjeri, străjeni. Satul Străşeni este atestat documentar la 20 martie 1545, cînd Alexandru Voievod, domnul Moldovei, confirma mănăstirii Pobrata o jumătate de moşie pe care călugării o aveau în dar de la jupîneasa Frăţiman.
La 4 iulie 1774 îl aflăm în stăpînirea mănăstirii Frumoasa, cu 84 de gospodării ale răzeşilor şi mazililor. Oraşul avea 2 preoţi, biserica fiind construită în anul 1785, alături de alta veche. Către anul 1870 Străşeni era un sat mare şi frumos cu 596 gospodării, 1840 bărbaţi şi 1110 femei. Gospodarii ţineau prisăci, vii şi livezi, erau lemnari vestiţi. La 6 ianuarie 1873 zemstva judeţeană trimite la Străşeni primul medic cu studii superioare, pe doctorul Constantin Scordeli. La 1 iulie 1877 satul avea o bibliotecă sătească, iar în anul 1910 aici activau 2 şcoli şi o biserică.
Localitatea, începînd cu a doua jumătate a secolului XX s-a dezvoltat intens, devenind un centru industrial important. Un loc de frunte ocupă industria alimentară, mai ales cea vinicolă. Străşeniul se bucură de un spectru bogat al celor mai bune soiuri de poamă europeană: Aligote, Pinot, Cabernet, Izabelle, Risling de Italia, Sauvignon Merlot, coniacuri, din care se obţine şampanie, vinuri seci ordinare şi dulci de calitate superioară şi sucuri naturale.
Partea industrială a oraşului este amplasată în regiunea de nord-vest a oraşului şi este despărţită de sectorul locativ prin calea ferată. Fabrica materialelor de construcţie produce ţiglă roşie, faianţă. La 6 km spre sud-vest funcţionează antena TV de lîngă Străşeni.
Zonele de odihnă şi turism sînt amplasate pe malul lacului Ghidighici – 6 parcuri de cultură si odihnă. În apropiere se găseşte rezervaţia „Codrii” cu o floră şi faună extrem de surprinzătoare şi bogată, tot aici se află şi legendarul stejar al lui Ştefan cel Mare cu o vîrstă de peste 500 de ani.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1619
- Populația:
- 1326 locuitori
Ciripcău este un sat şi comună din raionul Floreşti. Ciripcău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Floreşti şi la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1326 de oameni. Satul Ciripcău a fost menționat documentar în anul 1619.
Comentarii
(1)