|
Locuitorii din raioanele Străşeni şi Călăraşi vor fi asiguraţi cu apă potabilă
Peste 170 de mii de locuitori ai raioanelor Străşeni şi Călăraşi vor fi asiguraţi cu apă potabilă şi sisteme de canalizare în urma realizării unui program susţinut de Guvernul Germaniei. Comitetul de supraveghere al proiectului a aprobat ieri decizia finală pentru selectarea sursei de apă, comunică MOLDPRES.
Cele două raioane vor fi asigurate cu apă în urma extinderii apeductului Chişinău-Străşeni-Călăraşi. Lucrările sînt prevăzute în cadrul proiectului "Îmbunătăţirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", în valoare de 16,5 milioane de euro, sumă alocată sub formă de grant de Guvernul Federal german. Implementarea studiului de fezabilitate şi a proiectului investiţional va fi asigurată de Ministerul Mediului al R. Moldova şi Banca de Stat a Germaniei Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).
Potrivit lui Sergiu Guțu, șeful Oficiului KfW la Chișinău, proiectul are o importanță strategică pentru R. Moldova. „Prin implementarea acestuia, Guvernul german contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei de alimentare cu apă şi sanitație pentru perioada 2014-2028 și susține îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila ONU cu privire la apă potabilă și sanitație. Astfel, Guvernul Germaniei contribuie la îmbunătățirea sănătății și creșterea calității vieții cetățenilor R. Moldova", a menţionat reprezentantul KfW.
După aprobarea sursei de apă potabilă, proiectul va continua cu semnarea Memorandumului de înțelegere între părțile implicate – Ministerul Mediului, Consiliile raionale Strășeni și Călărași, Primăriile orașelor Chișinău, Strășeni și Călărași. Acesta va include planul de implementare, lista de priorități investiționale și lista localităților care vor fi conectate la apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași în cadrul primei faze a proiectului. Urmează prezentarea raportului final al studiului de fezabilitate (decembrie 2016) și obținerea aprobărilor necesare pentru implementarea proiectului, după care vor demara lucrările de construcție (2018-2019).
În prezent, doar aproximativ 60% din populația urbană și circa 40% din populația rurală din R. Moldova au acces la apă potabilă, iar sisteme de canalizare există doar în localitățile mari. Alimentarea cu apă potabilă a localităților din zona centrală a ţării noastre se bazează în general pe resursele de apă subterană, deficitare din punct de vedere calitativ și cantitativ. Resursele de apă subterană din raioanele Strășeni (aproximativ 90.000 de locuitori) și Călărași (aproximativ 80.000 de locuitori) sînt afectate de poluanți, iar stratul acvifer din raionul Strășeni este pe cale de a fi epuizat.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1890
- Populația:
- 745 locuitori
Etulia Nouă este un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 118 km de municipiul Comrat și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 745 de oameni. Satul Etulia Nouă a fost menționat documentar în anul 1890.
Comentarii
(0)