Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 februarie 2013, 15:01 views 10108
05 februarie 2013, 15:01 views 10108

O expoziţie de arme istorice suedeze a fost inaugurată la Bender

O expoziţie a Muzeului de arme din Regatul Suediei a fost lansată, sîmbătă, în incinta Complexului memorial-istoric “Cetatea Bender”. Evenimentul, la care a fost prezentă şi Ingrid Tersman, Ambasadorul Suediei în R. Moldova, este prilejuit de aniversarea a 300-a de la prezenţa armatei suedeze la Bender,  transmite MOLDPRES, cu trimitere la surse electronice.

Expoziţia este un rezultat al colaborării Complexului memorial-istoric din Bender, Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie din Moldova şi savanţilor suedezi.

Potrivit ambasadoarei Ingrid Tersman, expoziţia este un început de proiect ştiinţific de cercetări, dedicat prezenţei Regelui Carol al XII-lea al Suediei pe malurile Nistrului, la care vor participa istorici din Transnistria, Moldova, Suedia, Turcia şi Ucraina. “Consider că acest proiect se va solda cu noi rezultate interesante”, a menţionat oficialul suedez, care a adăugat că “ceea ce vedem azi în Suedia este o moştenire şi a ideilor politice ale lui Carol al XII-lea, asupra cărora a cugetat, aflîndu-se la Bender”.

Printre exponatele prezentate în Cetatea Bender pot fi urmărite compoziţii şi reproducţii, precum şi mostre de arme suedeze. Expoziţia va fi deschisă pentru vizitatori timp de cinci săptămîni, notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

localitati , expoziție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1631
Populația:
3402 locuitori

Mîndîc este un sat şi comună din raionul Drochia. Mîndîc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Drochia și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3402 oameni. Satul Mîndîc a fost menționat documentar în anul 1631.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.