Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 septembrie 2019, 14:00 views 6078
La Bender a fost deschisă expoziția consacrată operațiunilor militare de acum 75 de ani
05 septembrie 2019, 14:00 views 6078

La Bender a fost deschisă expoziția consacrată operațiunilor militare de acum 75 de ani

Acest proiect expozițional este unul dintre numeroasele proiecte organizate de „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova și are ca scop eliminarea falsificărilor din istorie.

La Bender a fost expusă pentru publicul larg o colecție de materiale consacrate aniversării a 75-a de la încheierea operațiunii Iași – Chișinău. Deschiderea oficială a avut loc în Piața Eliberării, ulterior exponatele fiind depuse în sălile Muzeului ținutului natal din acest oraș.

Expoziția a fost organizată cu ajutorul Muzeului de Stat de istorie a literaturii ruse „V. I. Dali" (Moscova) și cu sprijinul reprezentanței „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova.

„Expoziția reprezintă o parte a complexului de proiecte concepute de „Rossotrudnicestvo" în vederea combaterii falsificării istoriei", a spus pentru corespondentul Sputnik Moldova coordonatorul proiectelor reprezentanței „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova, Nicolai Juravliov.

Expoziția conține documente fotografice unice, astfel dezvăluind detalii despre operațiunea Iași – Chișinău, care a constituit o cotitură în desfășurarea Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a însemnat eliberarea teritoriului actualei Republici Moldova de ocupația fascistă. Au fost expuse hărți cu distribuirea trupelor sovietice, cu linia frontului, ordine publicate în ziarele din acele timpuri, fotografii istorice ale pregătirii și desfășurării operațiunii, imagini și biografii ale mareșalilor care au condus fronturile și operațiunea.

Expoziția va fi deschisă pînă la mijlocul lunii septembrie. Organizatorii presupun că ea va juca un rol educativ important inclusiv pentru tînăra generație. Elevii din Bender vor lua cunoștință de aceste exponate chiar de la începutul anului de învățămînt.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

expoziție , Bender , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
2008
Populația:
298 locuitori

Schinoasa este un sat din comuna Țibirica, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Călăraşi și la 60 km de Chișinău. Satul Schinoasa are 298 de locuitori. Localitatea a fost inclusă în Registrul localităților R. Moldova în anul 2008.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.