Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 februarie 2017, 11:50 views 7973
În Moldova va fi instalat un monument dedicat pacificatorilor
14 februarie 2017, 11:50 views 7973

În Moldova va fi instalat un monument dedicat pacificatorilor

La Bender, în luna iulie curent va fi instalat, conform prevederilor, un monument dedicat pacificatorilor ruși.

Inaugurarea monumentului va fi prilejuită de cea de-a 25-a aniversare a creării misiunii de menținere a păcii în stînga Nistrului.

Proiectul monumentului le-a fost prezentat membrilor Consiliului de urbanism al orașului Bender care a sprijinit inițiativa. Proiectul, elaborat de sculptorul Serghei Gorbacenko, reprezintă o figură a unui ostaș cu înălțimea de 2,5 metri, în spatele căruia urmează să fie amplasate coloane cu basoreliefuri cu un grup de copii care se joacă. Astfel, în Bender va apărea un memorial în cinstea pacificatorilor.

Monumentul va fi realizat din beton. Acesta va fi instalat pe Aleea pacificatorilor, în apropierea monumentului generalului Marghelov. Se prevede că lucrările de construcție a acestuia se vor încheia pînă la sfîrșitul lunii iulie, cînd va fi marcată cea de-a 25-a aniversare a instituirii misiunii de menținere a păcii în Transnistria. Va fi amenajat și teritoriul aferent monumentului – va fi plantat un scuar, care va fi iluminat, vor apărea trotuare, vor fi instalate bănci, iar pentru persoanele cu dezabilități va fi instalată o rampă specială.

Precizăm că misiunea de menținere a păcii din Transnistria și-a inițiat activitatea în iulie 1992. Aici a fost dislocat Grupul Operativ al Forțelor Ruse (GOTR), care a devenit succesorul legal al Armatei a 14-lea a URSS. Principalul obiectiv al GOTR este menținerea păcii în stînga Nistrului și păzirea depozitelor cu muniții.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

monument , Transnistria , pacificatori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
275 locuitori

Zarojeni este un sat din cadrul comunei Gura Căinarului, raionul FloreştiSatul Zarojeni este situat la distanța de 16 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 275 de oameni. Satul Zarojeni a fost întemeiat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.