|
Prodan, despre restaurarea caldarîmului de pe str. 31 august: ”Colaborăm cu Primăria Chișinău”
Din cîte se pare Ministerul Culturii și Primăria Capitalei a găsit un numitor comun în ceea ce privește restaurarea caldarîmului vechi descoperit pe strada 31 august di capitală.
De dragul scopului nobil de a salva acest caldarîm, autoritățile centrale și cu cele locale au creat un grup de lucru comun.
Declarațiile au fost făcute de Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul unui interviu oferit redacție Newsmaker.
”Problema este că în Moldova tot ce ține de artă și cultură a fost lăsat în seama autorităților locale. De aceea, discuții de genul „Unde se uită ministerul? Ce a decis ministerul în legătură cu strada 31 august?” nu ne privesc pe noi, nu putem decide, legea nu ne permite. În ceea ce privește această stradă, colaborăm cu Primăria Chișinău și am creat un grup de lucru comun. Problema principală este finanțarea lucrărilor pe strada 31 august, bugetul abia a fost adoptat. Așteptăm cu răbdare, nu facem presiuni și suntem pregătiți în orice moment să ajutăm nu doar Primăria Chișinău, ci toate primăriile din Republica Moldova”, a declarat Prodan.
Reamintim că potrivit unei ultime decizii ale grupului de lucru în cazul caldarîmului de pe strada 31 august din capitală, s-a stabilit necesitatea efectuării unei scanări LiDAR a străzii, în perimetrul străzilor A. Pușkin și Mt. Bănulescu- Bodoni, pentru a evalua mai bine situația din teren și a planifica soluții eficiente de scurgere a apei.
O zonă pavată cu caldarîm, vechi de peste un secol, a fost descoperit în urma lucrărilor de reabilitare a străzii 31 august 1989 din capitală.
Potrivit expertului în domeniul patrimonial Ion Ștefăniță, o parte din caldarîmul descoperit ar fi bine să fie amplasat în fața Muzeului Național de Artă, fiind astfel pus în valoare, fiind instalat în zonă și un panou informativ metalic.
Potrivit istoricilor, caldarîmul ar data din perioada cînd primarul Chişinăului era Carol Schmidt. Imediat, pe rețelele sociale, grupuri de tineri și istorici, impresionați de descoperire, au venit cu mai multe propuneri, printre care reabilitarea caldarîmului prin transformarea zonei în una pietonală sau să fie instituite restricții de circulație pentru mașinile particulare.
Cu referire la zona de caldarîm de pe strada 31 August 1989, responsabilii din cadrul Primăriei Chişinău au avut mai multe ședințe cu specialiști de la Ministerului Culturii, în cadrul cărora au fost identificate propuneri și soluții pentru conservarea zonei de caldarîm de pe strada 31 August 1989.
Astfel, a fost realizată schiţa de proiect privind modul de amenajare a acestei zone, care urmează să fie înaintată spre examinare Consiliului Național al Monumentelor Istorice.
Ulterior, în baza proiectului vor fi evaluate toate costurile implicate pentru valorificarea monumentului istoric.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1638
- Populația:
- 1821 locuitori
Sîrcova este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sîrcova și Piscărești. Satul Sîrcova este situat la o distanță de 20 km de orașul Rezina și la 107 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1821 de oameni. Satul Sîrcova a fost menționat documentar în anul 1638.
Comentarii
(0)