22 februarie 2024, 17:00 views 1337
Cum a fost construit Palatul Prezidențial din Chișinău
22 februarie 2024, 17:00 views 1337

Cum a fost construit Palatul Prezidențial din Chișinău

Pe internet a fost publicată o fotografie de arhivă interesantă din perioada construcției Palatului Prezidential din Chișinău.

Clădirea a fost ridicată între anii 1984 și 1987.

Palatul prezidențial este o clădire administrativă situată pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, capitala Republicii Moldova. În prezent, aici se află sediul Președinției Republicii Moldova.

Clădirea a fost construită între 1984 și 1987 de către arhitecții Iurie Tumanian, A. Zalțman și V. Iavorschi.

Concepută de la bun început ca edificiu al Consiliul Suprem al RSS Moldovenești, clădirea a fost pregătită la începutul anilor '90 ai secolului XX, fără modificări semnificative, pentru a găzdui Aparatul Președintelui Republicii Moldova.

Clădirea este construită din beton armat, acoperită cu plăci de piatră albă, iar părțile laterale sînt acoperite cu sticlă tonată. Scările sînt realizate din marmură roșie și neagră. Deasupra portalului central este amplasată stema Republicii Moldova și textul cu denumirea instituției: "Președinția Republicii Moldova", ambele realizate din bronz.

Unul dintre simbolurile statalității Republicii Moldova a fost distrus de vandali la 7 aprilie 2009, la fel ca și clădirea parlamentului. Dar nici pînă în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere pentru această fărădelege. Clădirile în sine au fost ulterior restaurate.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
602 locuitori

Donici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Donici, Camencea și Pocşeşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 602 oameni. Satul Donici a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.