|
În complexul memorial „Cimitirul Eroilor” va apărea un nou monument
Lucrările de reabilitare a Complexului memorial „Cimitirul Eroilor” de pe bd. Decebal din Capitală avansează. Echipele de muncitori lucrează acum activ în scuarul din fața scărilor, acolo unde a început amenajarea bordurilor și pavajului, informează Primăria Municipiului Chișinău.
De asemenea, au fost deja construite mai multe elemente ale scărilor și aleilor din zonă, transmite Noi.md.
Reabilitarea zonei de la intrarea în Complexul ”Cimitirul Eroilor”, de pe bd. Decebal 17, a început în iunie 2023, după ce spațiul a stat în paragină mai mulți ani.
Echipele de muncitori lucrează la construcția treptelor, a balustradei şi a pilonilor. De asemenea, vor fi reabilitate trotuarele, scările, scuarul, vor fi create locuri de parcare și montat iluminat stradal.
La fel, în centrul scuarului de formă semicerc se propune de a fi instalat un monument comemorativ în memoria soldaților căzuți în cele două războaie mondiale.
Proiectul este realizat de Primăria Municipiului Chișinău în colaborare cu Consiliul Județean Buzău.
De menționat că Cimitirul Eroilor (denumirea istorică inițială - Cimitirul Garnizoanei) a fost înființat la Chișinău în 1888. Cimitirul Eroilor este locul de înmormîntare a soldaților care și-au pierdut viața pe cîmpurile de luptă în Primul Război Mondial și care au murit în spitalele militare din Chișinău, care au fost multe în timpul războiului. În listele celor îngropați, ale căror nume au fost stabilite, sînt persoane de diferite naționalități: există nume și prenume franceze, cehe, rusești, ucrainene, poloneze, moldovenești, românești. Primele înmormîntări datează din 1888. Primul ofițer înmormîntat în noul cimitir a fost comandantul celei de-a cincea Escadrilă, Baronul Medem Alexandr Ivanovici. În 1891, în același cimitir a fost înmormîntat Gresser Evgheni Petrovici, general-maior, comandantul Regimentului 24 Dragoni. În cimitir au fost îngropați aproximativ 1000 de ofițeri și soldați ruși. În timpul Primului Război Mondial, aici au fost îngropați francezi, români, polonezi, greci, austrieci, moldoveni, cehi și slovaci din Corpul Cehoslovac. În mai 1926, aici a fost ridicat un monument în cinstea acestei unități militare. În anii 1930 el a fost redenumit în Cimitirul Eroilor. În mai 1940, în cimitir a apărut o capelă. Apoi a venit perioada sovietică și începutul războiului. Următoarele morminte datează deja din vara și începutul toamnei anului 1941. Primii au fost înmormîntați 50 de soldați ai Armatei Roșii care au apărat Moldova. Aceștia au fost urmați de 96 de soldați români. Ultimele morminte datează de la sfîrșitul anilor '40. Aceștia sînt prizonieri germani și maghiari care reconstruiau orașul Chișinău.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1575
- Populația:
- 2052 locuitori
Ruseni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Ruseni și Slobodca. Comuna este aşezată în partea de est a raionului Edineţ pe malul rîului Ciuhur, la o distanţă de 10 km de orașul Edineţ, la o distanţă de 15 km de staţia de cale ferată Rediul Mare şi la 210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2052 de oameni. Prima atestare documentară a satului Ruseni din ținutul Hotin datează din 2 mai 1575.
Comentarii
(0)