|
O nouă viață pentru Circul din capitală: Cînd vor fi încheiate lucrările de restaurare
Costurile restaurarării complete a clădirii Circului din capitală sînt estimate la 11 milioane de euro, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, într-un interviu recent.
La prima etapă a proiectului, autoritățile și-au pus drept scop restaurarea acoperișului, iar ulterior vor avea loc unele lucrări, pentru a nu permite degradarea clădirii, a anunțat Prodan într-un interviu pentru Moldpres.
Ministrul a anunțat că restaurarea edificiului va necesita resurse financiare atît din bugetul public, cît și finanțare suplimentară.
"În primăvara anului 2024 vor fi finisate lucrările din prima etapă, prin care va fi restaurat acoperișul. În paralel, vor fi efectuate și alte lucrări de conservare a elementelor structurale critice, pentru a nu permite degradarea clădirii. Țin să menționez că, în anii 2019-2021, a fost efectuată o examinare tehnică detaliată a stării actuale a Circului, folosind metode moderne de scanare 3D.
Ulterior, a fost elaborat proiectul tehnic detaliat pentru restaurarea Arenei Centrale, ținînd cont de necesitatea de a păstra aspectul arhitectural unic și de a-i adăuga multifuncționalitate. Pentru expertiză și proiectul tehnic, precum și pentru lucrările din prima etapă, Uniunea Europeană a alocat peste 1 milion 800 de mii de euro. Pentru restaurarea completă a clădirii și pentru ca Circul să devină din nou funcțional este nevoie de peste 11 milioane de euro. Lucrările din următoarele etape pot fi realizate din contul bugetului național și/sau cu finanțare suplimentară. Deocamdată, sîntem în proces de identificare a acestor resurse", a relatat Sergiu Prodan.
Menționăm că în luna mai, clădirea Circului din Chișinău a fost inclusă în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. Lucrările de reabilitare a acoperișului se desfășoară din luna martie, anul trecut.
Clădirea Circului a fost inaugurată în anul 1981, avînd cea mai mare sală de spectacole din Republica Moldova în formă de amfiteatru, cu o capacitate de 1 900 de locuri şi arenă cu diametrul de 13 metri. Începînd cu anul 2014, după o pauză de aproximativ 10 ani, Circul din Chişinău şi-a reluat activitatea prin relansarea spectacolelor de circ şi inaugurarea arenei mici.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1633
- Populația:
- 2175 locuitori
Isacova este un sat şi comună din raionul Orhei. Isacova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2175 de oameni. Satul Isacova a fost menționat documentar în anul 1633.
Comentarii
(0)