|
Clădirea ”Cartea Deschisă” din capitală - de la un obiect al regimului la un centru de afaceri
Utilizatorii de Internet din Moldova au atras atenția asupra metamorfozelor care au avut loc cu clădirea "Cartea Deschisă" din capitală, în care nu exista acces în perioada sovietică, deoarece acesta era un obiect al regimului, iar acum aici este amplasat centrul de afaceri Kentford.
Lucrările de proiectare pentru construcția complex administrativ-tehnologic de clădiri ale Institutului de apărare au început în 1972. Pentru a asigura siguranța seismică în timpul construcției, arhitectul Arcadie Șcarupa a găsit o soluție originală și frumoasă – o clădire cu 10 etaje, din trei blocuri unite sub forma unei cărți deschise, o clădire separată cu trei etaje și o clădire cu un etaj care unește ambele clădiri. S-a dovedit a fi o soluție de inginerie și construcție frumoasă, dar competentă din punct de vedere structural.
Unii utilizatori scriu că în clădirea "Cartea Deschisă" din Chișinău era amplasat un centru important, iar în întreaga URSS existau doar 10 astfel de centre.
În același timp, în partea de sus a acestei clădiri mereu strălucea un ceas și arăta ora.
Unii menționează că la un moment dat în această clădire au lucrat părinții lor și își amintesc că deja la începutul anilor 90 ai secolului trecut, cînd au rămas puține (sau nu existau deloc) dezvoltări secrete, unele spații din această clădire au început să fie date în chirie.
Alți Internauți spun că ulterior în această clădire s-au reunit mulți specialiști în domeniul dezvoltării industriale. În 1991, un grup de specialiști din această clădire a inițiat transformarea a 58 de foste întreprinderi sindicale, dar această inițiativă a eșuat, odată cu schimbarea Guvernului, din cauza diferitor interese.
Acum în această clădire se află centrul de afaceri Kentford. Acesta este numele companiei care a cumpărat pachetul de acțiuni și a devenit ulterior proprietarul clădirii.
Alți internauți își amintesc că acum 12 ani, pe spațiul verde din fața clădirii Kentford urma să fie construită o Moschee cu Minaret, iar acesta a fost un caz rar cînd chișinăuienii și-au apărat împreună orașul și nu au permis amplasarea moscheii acolo.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1604
- Populația:
- 1502 locuitori
Sămăşcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Sămăşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 12 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1502 oameni. Satul Sămășcani a fost atestat documentar în anul 1604.
Comentarii
(0)