10 ianuarie 2023, 14:30 views 1744
Care este cel mai înalt monument din Chișinău
10 ianuarie 2023, 14:30 views 1744

Care este cel mai înalt monument din Chișinău

În urmă cu mai bine de 40 de ani, la 28 decembrie 1982, la Chișinău a fost înălțat un monument lui Serghei Lazo, care a devenit cel mai înalt dintre monumentele capitalei Moldovei.

După cum scrie almanah.md, Serghei Lazo a fost un erou al fostei ere socialiste. Atunci, în cinstea lui Lazo a fost numit și un oraș din Moldova - Lazovsc, iar astăzi el este cunoscut sub numele de Sîngerei. Iar strada din Chișinău în cinstea sa nu a fost redenumită, și nici monumentul nu a fost demolat.

În același timp, recent monumentul în sine și zona verde din jurul său au fost puse în ordine, amenajate și modernizate. A fost reparat trotuarul și aleile pietonale, a fost modernizat iluminatul stradal, instalat mobilier stradal, amenajate spațiile verzi, terenuri de joacă, create locuri de parcare etc.

Serghei Lazo s-a născut pe teritoriul Moldovei, în 1894, în satul Piatra, raionul Orhei (în perioada sovietică se numea Lazo). Astăzi în Piatra există un muzeu în memoria celui mai cunoscut locuitor al satului.

Moșia familiei Lazo, transformată în muzeu

Încă din tinerețe, Serghei Lazo a fost pătruns de idei revoluționare, în ciuda faptului că provenea dintr-o familie nobilă. Din acest motiv, Lazo a devenit unul dintre personajele de cult.

A participat activ la lupta armată pentru Puterea sovietică, activitatea sa revoluționară și militară este strâns legate de Siberia și Orientul Îndepărtat. Acolo și-a găsit moartea după ce a fost arestat de japonezi și predat cazacilor Gărzii Albe. Potrivit legendei, el a fost ars în cuptorul unei locomotive, dar rămîne întrebarea dacă a ajuns acolo viu sau deja mort. Cu toate acestea, în această poveste există și alte pete întunecate, dar locomotiva a fost instalată ulterior în stația din Ussuriysk în calitate de monument. Un monument al lui Lazo există și în Vladivostok.

La Chișinău, monumentul lui Serghei Lazo la intersecția străzilor Decebal și Sarmizegetusa (în 1982 - Bulevardul Timoșenko și, respectiv, strada Starogo) a fost instalat la 28 decembrie 1982 și a devenit cel mai înalt dintre toate monumentele capitalei. Înălțimea sa fără piedestal este de 7,5 metri, iar împreună cu piedestalul atinge o înălțime de 15 metri, care este comparabilă cu înălțimea unei case cu cinci etaje.

Trebuie remarcat faptul că monumentul lui Serghei Lazo este și în prezent cel mai înalt din Chișinău.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

monument , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
5095 locuitori

Bulboaca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi şi la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populația satului constituie 5095 de oameni. Satul este atestat documentar în anul 1711 cu denumirea de Bulboaca Tătărască.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.