Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
31 decembrie 2021, 11:30 views 2351
Agenți economici, în prag de deconectare de la rețeaua de canalizare
31 decembrie 2021, 11:30 views 2351

Agenți economici, în prag de deconectare de la rețeaua de canalizare

Agenții economici din Chișinău sînt în prag de deconectare de la rețeaua de canalizare. Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău va veni cu un demers de urgență la Guvern.

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău va propune Guvernului să instituie un Grup interinstituțional cu participarea reprezentanților APL Chișinău, PAC, ACC, a consumatorilor noncasnici și a societății civile, pentru a elabora și agrea urgent un plan de acțiuni pentru implementarea eficientă a cadrului normativ în vigoare din domeniul protecției mediului și alimentării cu apă și canalizare, transmite Știri.md cu referire la Unimedia, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

Asta pentru a nu admite declanșarea unor situații excepționale, urmare a eventualelor deconectări ale consumatorilor, alții decît cei casnici, de la sistemul de canalizare pentru nerespectarea condițiilor de deversare a apelor uzate conform prevederilor legale în vigoare.

În hotărîrea adoptată de Comisie se menționează că s-a luat act de nota SA Apă-Canal Chișinău privind cerințele de colectare, epurare și deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare pentru consumatorii noncasnici și obligativitatea deconectării de la sistemul de canalizare a consumatorilor, alții decît cei casnici, de către operator, în cazul depășirii CMA și atestării lipsei stației de epurare/preepurare.

Edilul a declarat anterior că „cei mai mari producători din industria alimentară vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare publică", dacă cei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu își vor anula „jupuierea" de 12 milioane de lei, pe care trebuie să le achite municipiul Chișinău.

De cealaltă parte, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a explicat situația cu cele 12 milioane de lei aplicate drept amendă S.A. Apă-Canal Chișinău, fapt care a provocat indignarea primarului general, Ion Ceban, și a calificat acuzațiile aduse drept „avînd un caracter eronat și fiind departe de adevăr".

La 9 decembrie, primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a declarat că actuala guvernare face un „atac raider" asupra întreprinderilor municipiului Chișinău. „Stau și au departamente întregi, inclusiv în servicii, și gîndesc planuri cum să atace Primăria municipiului Chișinău", a spus Ceban.

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a declarat „că nu este prima amendă la Apă-Canal". Ministra susține că suma de 12 milioane de lei „nu este exagerată", iar dacă „va băga sau nu va băga în faliment instituția este o chestie ce ține de administrația Apă-Canal și Primăria municipiului Chișinău, care este fondatorul acestei instituții".

„Preocuparea noastră este să asigurăm o calitate bună a apei pe rîul Bîc, în cazul dat trebuie să ne uităm la o mulțime de beneficiari ai apei din rîu", a precizat ministra.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , canalizare , Agent economic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
207 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Văscăuţi, raionul Floreşti. Satul este situat la distanța de 35 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 207 de oameni. Localitatea a fost fondată în anul 1899 cu numele Mîrzești, iar în 1961 a fost redenumită în Octiabriscoe.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.