Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 decembrie 2021, 14:30 views 2142
La Chișinău a fost deschis Muzeul lucrurilor pierdute
24 decembrie 2021, 14:30 views 2142

La Chișinău a fost deschis Muzeul lucrurilor pierdute

Zeci de medalii, icoane, suvenire din diferite țări și obiecte de decor din perioada sovietică au fost expuse la Muzeul lucrurilor pierdute, deschis la Chișinău, săptămîna aceasta.

Toate exponatele au fost găsite în timpul sortării deșeurilor adunate în capitală, timp de un an. Responsabilii spun că lucrurile au fost restabilite și merită de devină exponate. Mai mult, pentru că au nevoie de surse pentru întreținerea spațiului, dar și din motiv că această colecție se completează lunar, obiectele găsite vor fi vândute la un preț simbolic, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Muzeul lucrurilor pierdute a fost construit pe teritoriul unei uzine de sortare a deșeurilor menajere solide din Chișinău. În total, acum, pe tafturi, sunt expuse peste 200 de obiecte, care timp de un an, au fost curățate și pregătite pentru a deveni exponate de muzeu.

Printre lucrurile recuperate se află picturi, icoane, ceasuri, instrumente muzicale, dar și multe figurine din lemn sau ceramică. Pe unele dintre ele scrie și țara de origine. Potrivit responsabililor, într-un spațiu foarte mic s-au adunat suvenire din Olanda, Japonia, Turcia, Rusia și România. O deosebită atenție organizatorii atrag tehnicii vechi, care nu mai este în vânzare.

Lucrurile găsite, care încă erau funcționale, i-au pus pe gînduri pe angajați, iar de aici a pornit și un sfat. Mai exact, acest muzeu este o inițiativă de informare și sensibilizare privind necesitatea unui management corespunzător al deșeurilor, dar și combaterea consumerismului.

Lansarea muzeului lucrurilor vechi a fost susținută și finanțată de PNUD Moldova și Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”. Muzeul poate fi vizitat gratuit de oricine, cu informare prealabilă a administrației. La această întreprindere, sunt reciclate lunar circa două mii de tone de deșeuri solide.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

muzeu , Chisinau , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1848
Populația:
1335 locuitori

Gaşpar este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gaşpar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1335 de oameni. Satul Gaşpar este menţionat documentar în anul 1848 cu numele de Fîntîna Nouă, iar din 1930 apare sub numele de Gaşpar.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.