Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 octombrie 2021, 12:45 views 2499
Un monument al invadatorilor-ocupanți români a fost inaugurat la Chișinău (FOTO)
27 octombrie 2021, 12:45 views 2499

Un monument al invadatorilor-ocupanți români a fost inaugurat la Chișinău (FOTO)

La Chișinău a fost inaugurat izvorul restaurat al generalului P.Ion - unul dintre atracțiile capitalei, pierdute înainte de război, situat pe teritoriul parcului modern Valea Morilor.

Dar, în același timp, pe placa comemorativă există o inscripție: "80 de ani de la eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către trupele române". Reiese că acesta este un monument al soldaților armatei române care au luptat de partea Germaniei Naziste, și a fost instalat în cinstea invaziei ocupanților fasciști româno-germani pe teritoriul URSS în 1941.

Președintele Comitetului Național de Coordonare "Victoria", Alexei Petrovici, a rămas indignat de această falsificarea obraznică și nerușinată.

Totul constă în faptul că inițial monumentul de pe acest teritoriu a fost instalat în 1937 – cu ocazia a 20 de ani de la luptele de la Mărăști și Mărășești, unde în timpul Primului Război Mondial au luptat împreună armata rusă și cea română.

"Ce consiliu artistic a ratat acest lucru? Cine a dat permisiunea pentru o astfel de inscripție? Și cel mai important lucru: general român P.Ion a construit cișmeaua în cinstea fraternității armatelor ruse și române în timpul Primului Război Mondial. Falsificatorii moderni au restaurat izvorul în cinstea complicilor nazismului care au venit pe pămîntul sovietic ca ocupanți! Cred că consiliul local și personal primarul orașului ar trebui să solicite înlocuirea acestei plăci comemorative ofensatoare și incorecte din punct de vedere istoric", a scris Alexei Petrovici.

Fotografiile au fost distribuite pe Telegram și în mass-media, dar deocamdată nu a urmat nicio reacție din partea oficialilor.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Romania , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1267 locuitori

Corpaci este un sat şi comună din raionul Edineţ. Corpaci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corpaci este situat într-o regiune de şes şi mici coline, la confluenţa rîului Racovăţ cu Prutul, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ, la 38 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1267 de oameni.  Satul Corpaci a fost atestat documentar în anul 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.