01 octombrie 2021, 16:00 views 3426
Veteranii asediului Leningradului care locuiesc în Chișinău s-au întîlnit cu reprezentanții administrației din Sankt Petersburg
01 octombrie 2021, 16:00 views 3426

Veteranii asediului Leningradului care locuiesc în Chișinău s-au întîlnit cu reprezentanții administrației din Sankt Petersburg

La Casa Rusă din Chișinău a avut loc o întîlnire a veteranilor blocadei Leningradului care locuiesc în capitala Moldovei cu reprezentanții administrației orașului Sankt Petersburg.

Delegația rusă, condusă de Andrei Hlutkov, vicepreședinte al Comitetului pentru Relații Externe din Sankt-Petersburg, și Larisa Kanunnikova, vice-președinte al Biroului administrației locale, se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația Primarului de Chișinău, Ion Ceban.

Înainte de întîlnirea cu veteranii blocadei, oaspeții capitalei Moldovei și conducătorul Casei Ruse din Chișinău, Andrei Muraviov, au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și la Flacăra Veșnică de la Complexul Memorial "Eternitate".

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la începutul asediului Leningradului. Amintirile din perioada blocadei sînt - foame, frig, plîns și rezistența oamenilor care au trecut prin chinuri groaznice.

Andrei Muraviov, salutînd participanții la întîlnire, a exprimat cuvinte calde în sprijinul supraviețuitorilor acestei groaznice tragedii.

În timpul întrevederii au fost puse în discuție probleme cu privire la asistența socială celor care au participat la blocadă, precum și la educația patriotică a generației tinere, căreia trebuie să i se vorbească despre asediul Leningradului.

La rîndul său, Andrei Gladkov a subliniat că el, ca fiu al unei participante la blocada din Leningrad, înțelege perfect problemele cu care se confruntă toți veteranii în zilele noastre. El i-a ascultat pe fiecare dintre cei prezenți, dînd asigurări că administrația de la Sankt Petersburg va colabora cu Primăria municipiului Chișinău, inclusiv pe agenda de susținere a celor care au supraviețuit celor lungi 900 de zile de coșmar.

"Noi nu-i abandonăm pe ai noștri. Nu degeaba spun că leningraderii sînt o "naționalitate" deosebită. Oriunde ne-am afla, ne înțelegem întotdeauna și ne sprijinim reciproc în toate", a spus oaspetele rus.

Asediul Leningradului, care a început la 8 septembrie 1941, a durat aproape 900 de zile. Singurul cale în care era adusă mîncarea în oraș era pe gheața lacului Ladoga. Blocada a fost ruptă la 18 ianuarie 1943, dar oamenii din Leningrad au trebuit să aștepte încă un an pînă cînd aceasta a fost ridicată complet la 27 ianuarie 1944. Potrivit diferitelor surse, pe parcursul acestor ani au murit între 400.000 și 1,5 milioane de oameni. Astfel, la procesul de la Nuremberg, a figurat cifra de 632 mii de oameni. Doar trei la sută dintre ei au murit din cauza bombardamentelor și gloanțelor, restul au murit de foame.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1814
Populația:
1070 locuitori

Coştangalia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Coştangalia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Cantemir și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Satul Coştangalia a fost menționat documentar în anul 1814.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.