Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 septembrie 2021, 12:30 views 2108
Cînd vor fi restaurate casele lui Hertz și Kligman la Chișinău?
20 septembrie 2021, 12:30 views 2108

Cînd vor fi restaurate casele lui Hertz și Kligman la Chișinău?

Сasele lui Hertz și Kligman situate în centrul Chișinăului sînt planificate să fie restaurate. Se caută fondurile necesare pentru aceasta.

Despre aceasta a anunțat pentru Noi.md, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță

Vila urbană a lui Vladimir Herța (Ştefan cel Mare, 115)

În anii 30 ai secolului al XIX-lea arhitectul oraşului O. Gasket a construit o casă cu un etaj pe strada Alexandrovskaia, astăzi Ştefan cel Mare, aflată între străzile Sfatul Ţării şi Serghei Lazo. În 1845 această casă este achiziţionată de către moşierul Iorgu Balş, pe care a dăruit-o unui orfelinat, care i-a purtat numele. În anul 1903 această casă este procurată de către nobilul Vladimir Herţa, consilier titular, care demolează construcţiile şi în locul lor, în 1905 a fost construită o vilă cu un etaj. În subsolul clădirii se află sistemul de încălzire a casei. Se presupune că arhitectul clădirii este Henrik Lonsky. Arhitectura casei este în stil eclectic, în formele barocului vienez.

”Casa Herța, care este un Versailles al Chișinăului, de 30 de ani este abandonată. Actualmente este în administrarea muzeului Național de Artă al Moldovei care în prezent a elaborat documentația de proiect, iar muzeul, împreună cu Ministerul Educației și Cercetării, se află în căutare de fonduri pentru demararea lucrărilor de restaurare a monumentului”, a declarat Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova.

Vila urbană a lui Moisei Kligman (Ştefan cel Mare, 113)

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, soţia general-maiorului Maria Markiva, a construit la colţul cartierului, mărginit de strada Sfatul Ţării, o casă într-un etaj după un proiect model. În 1896 această casă a fost cumpărată de către negustorul Moisei Kligman, care a demolat vechile construcţii de la colţ şi pe acest loc a construit în 1898 o casă nouă.

Ea face parte din puţinele case construite în stil neoclasic care s-au păstrat în oraş. Este construită într-un etaj, amplasată la colţul cartierului, aliniată cu faţadele la liniile roşii ale străzilor.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, la fel ca și Vila urbană Herța, monumentul arhitectural de importanță națională se află în gestiunea Muzeului de Arte a Moldovei și își așteaptă ziua cînd ar putea fi restaurat.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , monument , reparatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1966 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Surchiceni și Baimaclia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1966 de oameni. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.