Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
03 septembrie 2021, 17:00 views 2634
Sala cu Orgă va fi amenajată cu sculpturi noi. Unde sînt cele vechi
03 septembrie 2021, 17:00 views 2634

Sala cu Orgă va fi amenajată cu sculpturi noi. Unde sînt cele vechi

Sala cu Orgă din Chișinău a rămas demult fără cele zece sculpturi de pe fațadă. Statuia zeului roman al comerțului – Mercur, muzele și grifonii au fost demontate de-a lungul deceniilor din cauza stării avansate de degradare în care ajunseseră, transmite Noi.md cu referire la gazetadechisinău.md.

Sculpturile vor fi executate din nou pînă în anul 2027. Pentru că sculpturile originale n-au putut fi restaurate, acestea vor fi executate din nou, în baza fotografiilor și a mulajelor păstrate la Întreprinderea „Restauratorul”. Copiile operelor artistice vor fi confecționate din materiale moderne, ușoare, potrivite pentru a fi instalate pe acoperișul Sălii cu Orgă, ne-a comunicat Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă din Chișinău. Decizia de reexecutare a sculpturilor a fost luată de Consiliul Național al Monumentelor Istorice de pe lîngă Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în perioada cînd președinte era Gheorghe Postică.

Potrivit Larisei Zubcu, lucrările de realizare și instalare a compozițiilor sculpturale (Mercur, muze și grifoni) sînt programate pentru anii 2025-2027, în a treia etapă de implementare a proiectului de restaurare a Sălii cu Orgă din Chișinău. Sala cu Orgă se află în proces de restaurare și reparație din anul 2015. În baza posibilităților financiare, în prima etapă (anii 2016-2018) a fost restaurat și reparat capital exteriorul și demisolul edificiului, iar în cea de-a doua etapă (anii 2022-2025) va fi restaurată Orga, reparat parterul și sala de spectacole.

În martie 2021, am scris despre fisurile care au apărut pe clădirea emblematică în articolul „Ploaia e de vină: De ce se macină tencuiala la Sala cu Orgă”. Pînă astăzi încă n-au fost înlăturate crăpăturile de pe edificiu și nici reparată construcția soclului pe care stau cei doi lei care străjuiesc intrarea în Sala cu Orgă.

Am încercat să aflu prin intermediul Ministerului Culturii cînd vor fi eliminate fisurile? „Lucrările etapei I – restaurarea și reparația exteriorului și a demisolului se încadrează încă în perioada de garanție din partea executorului, fiind momentan elaborată documentația necesară pentru a elimina toate fisurile de pe fațada clădirii”, ne-a răspuns Larisa Zubcu, director la Sala cu Orgă.

Larisa Zubcu povestește că „în anul 1911 cînd a fost inaugurat edificiul, pe acoperișul Sălii cu Orgă (fosta Bancă Urbană) se aflau aproximativ zece sculpturi: în fața sediului era zeul roman al comerțului – Mercur; muze – pe lateral stînga și dreapta; și grifoni – de-a lungul întregului acoperiș. După cel de-al II-lea Război Mondial, în urma lucrărilor de restaurare, grifonii au fost eliminați de pe acoperiș, din varii motive, inclusiv politice. Mercur a supraviețuit pînă în 1990, cînd a fost demontat din cauza stării degradate și din motive de securitate. Sculptura a fost depozitată la Întreprinderea de Stat „Restauratorul”. Muzele au fost demontate în 2005, din aceeași cauză – stare avansată de degradare, cu dezlipirea fragmentelor care puneau în pericol viața oamenilor”.

Conform DEX, grifon reprezintă un monstru mitologic cu corp de leu, cu aripi, cap și gheare de vultur și cu urechi de cal. Muzele în mitologia greacă sînt cele nouă divinități alegorice ocrotitoare și inspiratoare ale artelor și ale științelor, considerate fiice ale lui Zeus și ale Mnemosinei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Sala cu Orgă , reparatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1948
Populația:
1 locuitor

Dărcăuţii Noi este un cătun din cadrul comunei Dărcăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, în cătun locuia o singură persoană. Cătunul Dărcăuţii Noi a fost înființat în anul 1948.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.