19 martie 2021, 10:55 views 5370
O zonă verde a capitalei ar putea fi distrusă pentru înălțarea unui complex de locuit. Cum e posibil?
Foto: noi.md
19 martie 2021, 10:55 views 5370

O zonă verde a capitalei ar putea fi distrusă pentru înălțarea unui complex de locuit. Cum e posibil?

Pretura sectorului Buiucani anunță într-o postare că va organiza la data de 6 aprilie 2021, ora 16:00, consultări publice a Proiectului Planului Urbanistic Zonal privind valorificarea unor terenuri cu suprafața totală de 2 ha de pe str. Mesager, Calea Ieșilor 14/2, solicitant fiind SRL ,,SOLOMON CONSTRUCT IMOBIL” SRL.

Potrivit proiectului, în această zonă verde, amplasată la hotarul parcului ”La Izvor” și la o distanță de doar aproximativ 25 m de la hotarul lacului din parcul „La Izvor”, urmează să fie construit un complex multifuncțional format din mai multe blocuri de locuit cu regimul de înălțime de 12 Etaje și 24 Etaje, spații comerciale, centru de dezvoltare pentru copii, iar pentru asta se intenționează modificarea codului urbanistic al terenului din S (zonă specială) în C4, scrie noi.md.

De menționat că potrivit Regulamentului local de urbanism al orașului Chișinău este stabilit că zonele cu codul urbanistic ,,S” sînt propuse pentru un anume tip de folosire a terenului a cărui caracteristică nu permite clasificarea în zone de locuire, comerciale ori industrial, iar zonele cu codul urbanistic ,,C4” sînt zone comerciale cu restricţii care inlcud clădirile de birouri, marile magazine şi funcţiunile conexe acestora, amplasate în zonele centrale de afaceri şi care servesc întregul oraş.

Totodată, este important de menționat că, la moment pe teritoriul de 2h care se dorește să fie valorificat prin proiectul sus menționat, sînt plantați 175 de arbori (plop, mesteacăn, salcie, pin), iar pînă anul trecut aici funcționa o grădiniță (proprietate private) care a fost închisă din considerentul că proprietarul dorește să construiască acest complex multifunctional.

Terenul cu suprafața totală de 2 ha de pe str. Mesager, Calea Ieșilor 14/2 care urmează să fie valorificat prin acest proiect, în perioada anului 2003 a fost înstrăinat de către Consiliul Municipiului Chișinău către Trafic-Service SRL ca teren aferent construcției cu suprafața aproximativă de 585 m.p. (grădinița) proprietate privată a Trafic-Service SRL.

Ulterior aceste 2 ha au fost divizate în mai multe terenuri mai mici și înstrăinate.

Potrivit procedurii legale, Proiectele Planurilor Urbanistice Zonale pînă a fi supuse consultărilor publice urmează să fie examinate de către Consiliul architectural-urbanistic al municipiului Chișinău care este format din 21 membri cu drept de vot (arhitectori, specialiști în urbanism), Președinte fiind dna Svetlana Dogotaru, arhitectul-șef al Municipiului Chișinău.

Prin urmare, acest proiect a fost examinat de către Consiliul architectural-urbanistic al municipiului Chișinău la data 31 iulie 2020 și din 14 membri ai Consiliului prezenți la ședință au susținut acest proiect doar 8 membri. Potrivit altor surse, doar 7 din cei 14 membri ai Consiliului au susținut proiectul, unul a fost împotrivă, iar 6 s-au abținut. În astfel de cazuri, cînd există egalitate de voturi, votul președintelui Consiliului, în acest caz al arhitectului-șef al Municipiului, Svetlana Dogotaru, este decisiv, astfel s-a votat în favoarea acestui proiect controversat.

De ce s-a luat o așa decizie și s-a hotărît de a da curs unui proiect care vine să sărăcească orașul de încă o zonă verde, această întrebare rămîne deocamdată a fi una retorică.

Potrivit notei Preturii sectorului Buiucani, consultările publice vor avea loc pe data de 6 aprilie 2021, ora 16.00, în incinta Sălii de ședințe a Preturii sectorului Buiucani (str. Mihai Viteazul, 2).

De asemenea, evenimentul va fi transmis online, prin intermediul Platformei ZOOM.

Astfel, toți care sînt interesați de soarta parcului „La Izvor” și lacului din apropiere” pot veni cu propuneri asupra proiectului care pot fi transmise pe adresa de e-mail oficială a Preturii sectorului Buiucani: buiucani@pmc.md sau persoanei responsabile de organizarea și desfășurarea consultărilor publice din domeniul urbanismului și arhitecturii în cadrul Preturii sectorului Buiucani, dl. Alexei Balan, la numărul de tel. (022)-295-036.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , construcție , parc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
3093 locuitori

Biruinţa este un oraş în raionul Sîngerei, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul drept al rîului Răut, oraşul Biruinţa este situat la o distanţă de 27 km de orașul Sîngerei și la 134 km de Chișinău. Orăşelul Biruinţa a fost înfiinţat în anul 1963, pe lîngă fabrica de zahăr din Alexăndreni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.