|
Unde putem găsi cele mai multe perspective pentru dezvoltarea orașului
Consilierii CMC au discutat strategia de dezvoltare a capitalei cu un grup de experți străini.
Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a orașului Chișinău a fost subiectul unor dezbateri publice organizate astăzi la Primărie cu participarea edilulului capitalei, a viceprimarilor, consilierilor municipali, dar și a unui grup de experți veniți de la Moscova.
Participanții la discuții s-au referit la dezvoltarea durabilă a orașului sub aspect social, economic și al organizării spațiale, accentul fiind pus pe necesitatea sporirii gradului de confort pentru locuitorii orașului.
Consilierul municipal, președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare, Vasile Chirtoca, a vorbit despre importanța dezvoltării zonei riverane a rîului Bîc, o problemă căreia nu i s-a acordat atenția cuvenită pînă acum, precizînd că tocmai aici pot fi găsite cele mai multe perspective de dezvoltare a orașului. Amenajarea acestei zone poate fi realizată după exemplul marilor metropole întretăiate de fluvii, cum ar fi Paris, Londra, Moscova, Berlin, astfel încît anume zona riverană să devină o carte de vizită a Chișinăului. Cu toate acestea, apa din rîul Bîc este în scădere pe an ce trece, de aceea cea mai importantă problemă la această etapă este realizarea unui complex de acțiuni de restabilire a fluxului de apă în rîulețele care se varsă în rîul Bîc pe teritoriul municipiului. Pentru aceasta este necesară analiza situației, precum și elaborarea unui proiect de restabilire a zonelor sanitare-protejate a acestor surse de apă, dar și a rîului Bîc. În acest sens, este necesar ca în strategia de dezvoltare a Capitalei să fie prevăzute anumite restricții de construcție în aceste zone.
Orice strategie de dezvoltare trebuie să aibă la bază conceptul de oraș confortabil, astfel ca în raza a 15 minute de mers pe jos, locuitorii capitalei să aibă acces la toate cele necesare (grădiniță, școală, farmacie, centru comercial, rețeaua de transport).
Totodată, consilierul municipal Vasile Chirtoca s-a referit la necesitatea dezvoltării turismului urban, prin popularizarea posibilităților turistice ale capitalei și o cunoaștere mai bună a istoriei orașului. Anume în acestă direcție trebuie instruiți ghizii turistici din Moldova, precum și de stabilit cerințele pentru informațiile pe care le oferă turiștilor despre țară și Capitala sa. El a menționat, de asemenea, că orașul subteran este una dintre atracțiile turistice care merită afi promovată activ.
„Cum ne putem dezvolta mai departe, dacă nu știm istoria propriului oraș? Nu cunoaștem de la ce a pornit totul. În istoria orașului nostru sînt multe soluții la problemele actuale, dar de asta nu se ține cont”, a opinat consilierul, care a vorbit despre Chișinău ca despre un oraș al posibilităților.
Potrivit unui studiu prezentat în cadrul discuțiilor de asăzi, principalele cauze ale migrației în rîndul locuitorilor capitalei sînt salariile mici, lipsa unui număr suficient de locuri de muncă decente, imaginea negativă a orașului, lipsa unui interes suficient din partea investitorilor. Pentru a opri exodul în masă al cetățenilor este nevoie de a face ca orașul să fie comod, de a-l dezvolta în așa fel încît oamenii să vrea să trăiască, au conchis participanții la discuții.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1545
- Populația:
- 18320 locuitori
Străşeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Străşeni. Amplasat în partea centrală a republicii, în valea rîului Bîc, oraşul Străşeni este situat la 23 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituie 18320 locuitori. Prima atestare documentară a satului Străşeni datează din 1545, cînd Alexandru Voievod, domnul Moldovei, confirma mănăstirii Pobrata o jumătate de moşia Străşenilor.
Comentarii
(0)