Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 septembrie 2020, 14:00 views 7444
Cînd vor fi îndeplinite așteptările locuitorilor sectorului Rîșcani (Video)
23 septembrie 2020, 14:00 views 7444

Cînd vor fi îndeplinite așteptările locuitorilor sectorului Rîșcani (Video)

Chișinăuienii se mîndresc cu orașul în care locuiesc, dar speră că în viitorul apropiat, datorită eforturilor actualei guvernări și realizării de către ei a proiectelor actuale și noi în diferite sectoare, capitala Moldovei va deveni și mai frumoasă și confortabilă pentru localnici și turiști.

Nu demult, portalul de știri Noi.md a întrebat locuitorii din toate sectoarele capitalei ce ar dori să îmbunătățească în orașul lor, regiunea în care trăiesc, pentru ca să se simtă bine.

La întrebările și dorințele lor au răspuns diferite preturi.

Astăzi vă propunem atenției dvs. răspunsurile pretorului sectorului Rîșcani, Vlad Melnic, la întrebările și solicitările cetățenilor din materialul "9 așteptări ale locuitorilor sectorului Rîșcani".

În special, locuitorii de la Rîșcani ar dori să fie reparată cît mai curînd posibil clădirea Circului din Chișinău.

Vlad Melnic a precizat că, în legătură cu pandemia COVID-19, problema reparării Circului a rămas puțin la o parte.

"Dar nu uităm de el. Nu avem nici un Circ în oraș. Cînd se vor termina toate problemele cu COVID-19, atunci vom reveni cu siguranță la această problemă. Nu trebuie să uităm că aceasta este probabil una dintre cele mai mari circuri din întreaga fostă Uniune Sovietică. El este deja ca o comoară, un cult, într-o măsură oarecare. De aceea, noi nu uităm de Circ. Pur și simplu există o mulțime de probleme care trebuie rezolvate în primul rînd, iar apoi să ne vom întoarce la Circ. Conceptul este simplu. Fațada nu o vom atinge. Vom moderniza Circul în interior cu noi tehnologii pentru a fi în pas cu vremurile. De asemenea, vizavi de Circ, toată această platformă, care se află într-o stare dezastruoasă, teribilă, dea semenea va fi reconstruită în a doua sau a treia etapă", a menționat el.

La propunerea cetățenilor de a amenaja teritoriul din apropierea Circului pentru construcția unui stadion, el a răspuns: "Cînd vorbim despre acest teren, nu vorbim doar despre un teren sportiv. Totul va fi în complex. Au avut loc audieri publice la Pretură, la primărie. Există deja un concept, cum ar trebui să arate această zonă. Acolo va intra și școala, și acea zonă sportivă închisă și deschisă. Acolo va fi și un parc. Această zonă se va dezvolta!

Localnicii mai pun în fața autorităților locale sarcina de a curăța iazul din pădurea dintre Rîșcani și Ciocana.

În acest sens, pretorul sectorului Rîșcani a menționat că, teritorial, acest lac se află la Ciocana. "Dar în viață, așa cum toți oamenii s-au obișnuit, se folosesc de el, în principal, doar oamenii care trăiesc la Rîșcani. Pentru Ciocana el este o periferie, iar pentru noi este un centru. Am discutat cu pretorul, primarul și unii deputați în Parlament cu scopul de a atrage aici agenți economici pentru a aduce această zonă într-o formă normală, umană. Au fost discuții și despre curățarea acestui lac. Am vrut să pavăm, să iluminăm, să instalăm bănci. Dar același coronavirus ne-a stricat toate planurile. Au existat parteneri care au vrut să investească acolo. A fost vorba de aproximativ 10 milioane de euro. Au fost oameni de peste hotare, din Turcia. Ce formă de cooperare va fi - vom vedea - fie un parteneriat public-privat, fie o întreprindere doar publică. Pentru că vrem să facem un complex sportiv și hoteluri pentru a transforma într-un parc ”ecosport”. Vor fi benzi de alergare. Așteptăm finanțare. Vrem să facem acolo trei lacuri. Intenționăm să înaintăm proiectul în viitorul apropiat, la mijlocul anului 2021, astfel încît să existe claritate.

O sarcină importantă locuitorii din sectorul Rîșcani au numit și revenirea sportivilor pe poligonul "Dinamo" pentru trageri și reparația acestuia.

"Deoarece toate acestea se află la Ciocana, îmi este greu să răspund la această întrebare", a mărturisit Vlad Melnic.

"Putem să ne întîlnim cu pretorul, să vorbim, să vedem ce planuri are, să spunem că de toate acestea are nevoie mai mult sectorul Rîșcani decît Ciocana. De poligonul de tragere are nevoie întregul Chișinău, pentru că acolo vin oameni din toate sectoarele orașului. Avem un poligon de tragere în aer liber în Chișinău. Cred că aceasta va fi o discuție separată, o ședință separată cu Ciocana, pentru a vedea care sunt întrebările, dedesubturile, pentru a veni mai tîrziu cu o notă la primar și a vedea ce vom face în continuare", a spus el.

Referitor la o altă idee a locuitorilor de la Rîșcani, care propun amenajarea și modernizarea Manejului de Atletică Ușoară, pretorul sectorului Rîșcani a atras atenția asupra faptului că noul primar general al Chișinăului, Ion Ceban, activează de aproape un an.

"Nu vreau să-i dau o evaluare, dar el a făcut deja atît de multe lucruri, atît de multe proiecte a mișcat din punctul mort, încît nu este exclus că încă nu a ajuns la acest complex sportiv. Aceasta este opinia mea personală. Trăind în sectorul Rîșcani, desigur, mi-aș fi dorit ca acest complex să fie "viu". Eu mergeam acolo încă în anii '90. Și acesta era un complex sportiv cu adevărat foarte convenabil. Acolo era de toate, de la piscină pînă la teren de fotbal. Noi la modernizarea Manejului de Atletică Ușoară neapărat vom ajunge!", a subliniat Vlad Melnic.

Întrebat despre dorința locuitorilor sectorului Rîșcani de a asigura amenajarea și reparația parcului de distracții din parcul ”Boris Glavan”, pretorul a menționat că agenții economici care l-au luat în arendă achită astăzi municipalității pentru închiriere foarte puțin și nu doresc să investească în continuare în dezvoltarea acestui obiect.

"Aceste contracte, care au fost semnate nu în favoarea primăriei, ci în favoarea agentului economic, au anumite termene. De aceea, a face astăzi ceva pentru a ridica această întreprindere este foarte dificil. Dar eu cred în domnul Chirnițchi. El este un om ambițios, principial și eu cred că în curînd și la această întreprindere municipală vor avea loc schimbări pozitive", a subliniat Vlad Melnic.

Referindu-se la solicitarea locuitorilor capitalei de a salva mozaicul de pe fațada blocurilor locative din fața liceului "Matei Basarab", el a menționat că cea mai mare problemă în restaurare a acestui mozaic este păstrarea aspectului său original.

"Dacă astăzi vom lua niște nespecialiști și le vom cere să facă acest lucru, atunci probabil că ei vor face și mai rău. Mai bine ar fi să rămână așa cum este, pînă cînd vom găsi oameni profesioniști care vor aduce acest perete, acest mozaic la aspectul său original, care o va reîmprospăta. Există, de asemenea, și un moment juridic. Noi nu putem atinge obiectele istorice. Ei au propriile lor materiale, procese tehnologice de restaurare. Ne vom adresa Ministerului Culturii ca să ia măsuri pentru a păstra acest mozaic", a subliniat pretorul sectorului Rîșcani.

O altă sarcină importantă locuitorii din acest sector au numit reparația străzilor din interiorul curților.

Vlad Melnic a amintit în acest sens că există trei categorii de drumuri - magistrale centrale, cum ar fi Bulevardul Moscovei, drumuri secundare de genul str. Matei Basarab

"Și există pe Bulevardul Moscovei astfel de drumuri fără nume, care duc în curțile blocurilor. Ele sînt avariate. Noi planificăm în acest an să reparăm de la 10 pînă la 15 drumuri pe care oamenii pleacă. Nu drumurile din curți, ci drumurile de tranzit între case. Dacă vorbim despre bulevardul Moscova, atunci vom coborî pînă la strada Dimo. Va fi un drum restaurat capital de care se vor bucura nu 2-3 persoane, ci 4-5 case. Astăzi, avem resurse limitate și nu putem face fiecare curte în parte. Vom investi o sumă de bani într-un drum pentru ca de acest drum să beneficieze un număr maxim de persoane și, în paralel, vom alege acele drumuri care sînt cele mai avariate", a conchis pretorul sectorului Rîșcani.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Rîșcani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1362 locuitori

Mihălăşeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grinăuți și Mihălășeni. Satul Mihălășeni este situat la o distanță de 16 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1362 de oameni. Satul este menționat documentar la 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.