Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 decembrie 2019, 18:45 views 3405
Autoritățile au fost rugate să contribuie la deciderea sorții mormintelor militare din Chișinău (Doc)
24 decembrie 2019, 18:45 views 3405

Autoritățile au fost rugate să contribuie la deciderea sorții mormintelor militare din Chișinău (Doc)

Reprezentanții organizațiilor publice și ai grupurilor de inițiativă au transmis o adresare către guvernul Republicii Moldova, conducerea Primăriei Chișinău, misiunile diplomatice cu rugămintea de a-i ajuta să decidă soarta mormintelor militare de pe bulevardul Decebal, 17 din capitala Moldovei și să creeze acolo un complex memorial.

Despre acest lucru a anunțat jurnalista, președinta organizației publice Initiative Mass-Media, Elena Levitskaya-Pakhomova, menționînd că adresarea respectivă a fost semnată de membrii Clubului iubitorilor de istorie din Chișinău, arhitecți, istorici locali etc.

În adresare se menționează faptul că istoria acestei înmormîntări militare din Chișinău însumează o sută cincizeci de ani. Acolo sînt îngropați militarii din diferite țări și armate. Urmașii și rudele lor trăiesc în Moldova, Rusia, România, Germania, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Grecia, Austria, Cehia, Slovacia, Franța.

Cîndva a fost creată o comisie guvernamentală de întoarcere a acestui teritoriu în proprietatea orașului. În prezent, al orașului este considerat teritoriul pe care se află scara care duce spre cimitir și platforma din fața sa. Cu cîțiva ani în urmă, prin eforturile organizațiilor publice acolo a fost efectuată o reparație cosmetică, însă, în acest moment, obiectul are din nou nevoie de amenajare.

Locuitorii din Chișinău care au semnat adresarea către autorități au menționat că, în opinia lor, acest obiect ar trebui să devină un exemplu de cooperare interetnică și internațională.

În acest sens, ei au rugat autoritățile să contribuie la:

- reluarea activității comisiei guvernamentale, cu implicarea reprezentanților Ministerului Culturii, istoricilor, organizațiilor publice, misiunilor diplomatice;

- rezolvarea problemei privind proprietatea asupra teritoriului pe care se află mormintele militare;

- efectuarea în teritoriu a lucrărilor echipelor de cercetare;

- crearea în viitor a unui complex Memorial;

- efectuarea lucrărilor științifice de către istorici, istorici locali, jurnaliști în arhivele țării și în cele din străinătate.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Mormînt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1735
Populația:
3108 locuitori

Vărăncău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Gherşunovca, Buschi și Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Vărăncău alcătuia 3108 de locuitori în anul 1997. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1735.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.