La Chișinău a avut loc un miting împotriva distrugerii monumentelor istorice
La Chișinău a avut loc un miting împotriva distrugerii monumentelor istorice. Cîteva zeci de locuitori ai capitalei, inclusiv politicieni cunoscuți, dar și reprezentanți ai consiliului municipal s-au adunat în fața primăriei pentru a-și exprima protestul împotriva nepăsării primarului general Dorin Chirtoacă și administrației sale, relatează MOLDNEWS.
De fapt, motivul principal pentru organizarea acțiunii a devenit demararea lucrărilor pentru ridicarea unui bloc cu multe etaje în apropierea bisericii armenești din capitală, fapt care a pus în pericol păstrarea acesteia. Firma constructoare a refuzat să comunice cu opinia publică, care a venit să apere monumentul de arhitectură al veacului XVIII.
Veniți la miting reprezentanții asociației Hyde Park au protestat împotriva oricărei guvernări a țării care permite astfel de nereguli, menționînd că asemenea situații au fost urmărite și anterior.
Printre protestatari se afla și deputatul Partidului Comuniștilor, arheolog și doctor în istorie, Mark Tkaciuk, care a declarat că problema există în realitate deja de mai mulți ani și astăzi ar trebui ca toți să se unească în scopul conservării patrimoniului istoric al orașului și al țării.
Vorbind în numele consiliului municipal, alesul Serghei Zavorotco, președintele comisiei juridice, a declarat că, potrivit legislației în vigoare, în cazul în care un monument de arhitectură este pus în pericol sau au fost descoperite valori arhitecturale, antreprenorul urmează să suspende lucrările, iar în caz de refuz – acest lucru face parte doar din competența primarului general.
"A sosit momentul, în care trebuie să se pună capăt acestei practici rușinoase, cînd orașul nostru natal este distrus, cînd noi sîntem privați de moștenirea noastră istorică, ne pierdem rădăcinile noastre. Noi considerăm că foarte curînd, timp de o oră-două, autorizația de construcție urmează a fi suspendată, iar monumentul adus în formă adecvată și restaurat pe cheltuiala agentului economic", a declarat el.
La rîndul său, liderul fracțiunii PCRM din consiliu, Boris Golovin a declarat că astfel de scheme de eliberare a terenurilor pentru construcții comerciale sînt aplicate masiv: "astăzi îngrădesc obiectul cu un zid, sîmbătă-duminică cînd sînt mai puțini locuitori și inspecții, demolează edificiul într-o singură zi – o practică de acest gen există deja, urmînd ca aceasta să fie fi anulată".
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 2907 locuitori
Prajila este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Antonovca, Frunzești, Prajila și Mihailovca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2907 oameni. Satul Prajila a fost menționat documentar în anul 1588.
Comentarii
(0)