06 aprilie 2018, 15:30 views 16606
Unde se pornesc cu noaptea-n cap bătrînii din troleibuze
06 aprilie 2018, 15:30 views 16606

Unde se pornesc cu noaptea-n cap bătrînii din troleibuze

De-i frig, de plouă, de bate vîntul, de-i marți sau vineri, în autobuzele și troleibuzele arhipline dis-de-dimineață, pe lîngă studenți și angajații care se grăbesc la serviciu, întîlnim și bătrînei.

Unii stau tăcuți pe scaune, cu privirea pierdută spre geam, alții sînt sfătuitori și povestesc despre copii și nepoți, scrie 60plus.md.

Nu o singură dată unii dintre noi s-au întrebat încotro merg, iar uneori, chiar se grăbesc în fiecare dimineață pensionarii? Și poate nu o dată ne-am gîndit că doar noi, cei angajați în cîmpul muncii și prinși cu responsabilități ar trebui să mergem dimineața cu transportul public prin oraș. Ba uneori, între prieteni am și zis „Dacă aș fi în locul lor, aș dormi acasă". Pentru a nu mai ghici încotro se îndreaptă cu noaptea-n cap bunicii/părinții noștri, i-am întrebat chiar pe ei, unde merg la 7 sau 8 dimineața.

Am încercat să discutăm cu ei în troleibuze și autobuze, dar pentru că dimineața sînt atît de pline încît e loc doar pentru un chibrit, nu și pentru un jurnalist înarmat cu un reportofon, am decis să discutăm în stațiile de așteptare cu eroii noștri și să aflăm unde se grăbesc.

Nila Mihailovna, 81 de ani, așteaptă troleibuzul în stația Hristo Botev

De obicei, dimineața merg să-mi duc nepoțelul la grădiniță. Aceasta este ocupația mea acum – să am grijă de el, să-l duc și să-l aduc de la grădiniță și să mergem la orele pregătitoare. Astăzi însă am fost să cumpăr mîncare pentru căței și mă grăbesc acasă să-i hrănesc. Iată așa ne petrecem timpul și ajungem încet-încet pînă la 90 de ani.

Tanti Elena, 70 de ani, se grăbește să urce în troleibuzul 2 la stația de pe strada Armenească

-Eu dimineața merg la piață.
-Și vă duceți în fiecare zi?
– Nu, o dată în săptămînă. E clar că-s ambuteiaje și e lume multă, dar cum altfel să procedez?!

Valentina Mihailovna, 70 de ani și Ivan Dmitrievici, 77 de ani, stația de pe strada Independenței, așteaptă troleibuzul 17

Noi mergem la vilă, avem aici niștre răsad pe care trebuie să-l sădim. Acum, că a venit primăvara avem multe de lucru: să facem curat, să curățim copacii, să curățim vița-de-vie. Iarna nu prea ne ducem undeva. În schimb, primăvara și vara mergem la vilă. Ne trezim dimineața, pe la 6 deja muncim prin jurul vilei vreo două ore și după aceasta ne odihnim.

Tamara Ursu, 77 de ani, în așteptarea troleibuzului 2, stația de pe strada Armenească

Merg la Spitalul Oncologic, pentru că doar de acolo pot să-mi iau medicamentele de care am nevoie pentru tratament după operație. E așa de 13 ani, de cînd sînt bolnavă. Merg însă cu troleibuzul la spital o dată în lună sau o dată la două luni. Nu prea ies, pentru că mă doare foarte tare mîna. Stau mai mult acasă, în fața televiziorului. La 77 de ani, ce activitate să mai am?! Eu am învățat la școala de muzică, la acordeon și am cîntat, acum însă nu pot să o mai fac.

Ion Cerba, 69 de ani

Mă grăbesc la serviciu, trebuie să ajung astăzi într-o deplasare la Bălți. Deși sînt la pensie, lucrez de vreo doi ani la o întreprindere, să mai fac niște copeici pentru ca să pot să achit serviciile comunale, știți și dvs cît sînt de costisitoare și repede intrăm în datorii din cauza lor.

Sergiu Bolboceanu, 76 de ani

Mă duc la vilă, prima dată anul acesta, e timp frumos și este de lucru acolo. Trebuie să ne pregătim și de Paști. Eu circul cu transportul public, dar nu chiar în fiecare zi. Stau mai mult acasă. Dar am abonament la troleibuz și cînd e nevoie mă duc la piață după cumpărături, tot așa, mai dimineață.

Așadar, cei care au vîrsta de 60 plus au diverse activități și responsabilități. Iar dimineața, cînd merg în transportul public nu o fac doar pentru a socializa, ci pentru a ajunge la timp la spital sau la serviciu. Mîine dimineață cînd îi vedeți în transportul public, ați putea să-i întrebați și dvs încotro se grăbesc.

Sursa: 60plus.md

Cuvinte cheie:

troleibuz , bătrînii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1980 locuitori

Lunga este un sat şi comună din raionul Floreşti. Lunga este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, satul se află la distanța de 8 km de orașul Florești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1980 de oameni. Satul Lunga a fost întemeiat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.