07 septembrie 2022, 16:00 views 18720
10 monumente unice ale Chișinăului, rămase doar în memoria locuitorilor vîrstnici (Foto)
07 septembrie 2022, 16:00 views 18720

10 monumente unice ale Chișinăului, rămase doar în memoria locuitorilor vîrstnici (Foto)

Arhivele, oferite de locuitorilor capitalei ajută la restabilirea aspectului monumentelor distruse

Arhitectura sovietică poate fi tratată diferit. În cele din urmă, chiar și aici, în Moldova, aceasta a constituit întotdeauna o simbioză a practicității și a materialelor accesibile. Monumentele orășenești însă erau excepții.

Din păcate, multe dintre ele au fost distruse. Informații despre majoritatea dintre acestea nu s-au păstrat, doar amintiri fragmentare ale locuitorilor Chișinăului, care admirau creațiile realizate de mîinile maeștrilor.

Să luăm exemplul părinților noștri. Autor al părții sculpturale a monumentului a fost sculptorul Robert Derbențev. În popor acest monument era numit "Lupta lui Ruslan cu capul". Acesta fusese instalat la Chișinău la intrarea în actualul Parc Alunel, în anii 1950.

Monumentul în cinstea celei de-a 500-a aniversări a Chișinăului. A fost instalat în anul 1966. Acum pe acest loc este doar un piedestal. Partea superioară a monumentului a fost distrusă la începutul anilor 2000.

Cerbul din Parcul Central a fost instalat în anul 1957. În fotografie îl vedeți pe Serghei Lunchevici cu soția și fiica. Sculpturi similare fuseseră instalate în diferite locuri ale Chișinăului, acum însă acestea nu pot fi găsite.

Havuzul din Grădina Publică, anii 1960. Despre acest havuz nu și-ar fi amintit nimeni, dacă nu ar fi fost o peliculă din anii 1960, care dovedește că un asemenea havuz se afla într-adevăr în Parcul Central.

Havuzul cu un vultur, care prinde șarpele. De fapt, vulturi erau doi. Primul, din bronz, se pare că a plecat în timpul războiului cu monumentul lui Ștefan și nu s-a mai întors. Al doilea era deja modern, din beton. Anvergura aripilor era de aproape 2 metri. Havuzul sub formă de cascadă din piatră avea mai multe niveluri, iar apa curgea în jos, pe măsură ce se umpleau cavitățile fiecărui nivel. Fotografiile din anii 50-60 denotă că pe cascada improvizată mai erau broaște și melci, dar apoi aceste figurine au dispărut. Nu e de mirare. Apropo, aproape de havuz creștea un stejar, care avea circa două sute de ani. În anul 1973 havuzul nu mai era deja.

În anii 60, acest monument se afla în Parcul Victoriei (Parcul Catedralei). În preajma acestui monument pe timpurile sovietice, se desfășura concursul de desene pe asfalt.

Monumentul K. Marx și F. Engels a fost instalat în anul 1976 în apropierea clădirii actuale a Parlamentului Republicii Moldova. Piedestalul lustruit era executat din granit roșu, figurile lui Marx și Engels erau din cupru forjat. Autorii monumentului: sculptorul L. Dubinovschi, arhitectul A. Cerdanțev. Era un monument unic pentru Moldova, realizat prin metoda baterii. La început dintr-un material foarte durabil, babbit, a fost executat un model de dimensiuni reale, căptușit cu foi de cupru forjat, peste care au lovit cu bare metalice conice masive, pînă cînd foile de cupru au repetat forma machetei din babbit. Dar chiar și această "călire" nu a ajutat monumentul să reziste atacului mulțimii, din timpul protestelor masive din perioada acutizării dispozițiilor naționaliste. Pe dinăuntru monumentul era gol. Televiziunea locală difuza momentul în care vandalii distrugeau monumentul cu ciocanele. Monumentul a fost demontat la 25 august 1991, în urma deciziei președintelui Parlamentului Republicii Moldova.

Monumentul în onoarea lui Anton Onica. A fost instalat în Parcul Central de Cultură și Odihnă „Comsomolul Leninist". Dezvelit la 28 iunie 1981, în ziua sărbătorii a 41 de ani de la reunificarea Basarabiei cu Patria Sovietică. A fost înălțat la inițiativa comsomoliștilor și a tineretului din Chișinău cu banii cîștigați de ei la „subbotnice" și „voskresnice". Constă din 2 părți: monument și stelă. Pe piedestalul din granit roșu-închis era portretul sculptural al lui A. Onica. Mîna lui stîngă cu un pumn încleștat era ridicată în sus. Deasupra capului flutură stindardul. Pe partea din față a piedestalului era inscripția: "Anton Onica. 1910-1930 ». În fața monumentului, lîngă aleea de pe mal a parcului se afla o stelă de granit întunecat, cu inscripția: "Purtătorului de stindard al demonstrației politice de la Chișinău, de la 1 august 1929, membrului Comitetului Clandestin Orășenesc al Comsomolului din Chișinău". Autorii monumentului: sculptorul. N. Gorionîșev, arhitectul V. Mednek".

Monumentul lui Vladimir Maiakovski. Astăzi, lîngă Lacul Comsomolist există doar un piedestal sub forma unui cub. În anii 1990, cînd monumentele liderilor ruși și sovietici, oamenilor de știință, figurilor culturale au fost demontate de peste tot de pe străzile orașelor și din parcuri, monumentul lui Maiakovski a fost scos de pe piedestalul său și dus într-o direcție necunoscută.

Havuzul cu compoziția sculpturală "Prietenia popoarelor" a apărut, pe strada pe atunci Tolbuhin, în anii 1970. Pacea în întreaga lume, autorul acestuia, sculptorul Ivan Țurcan, și-a imaginat-o astfel: sub forma a șapte fete stilizate, care se învîrt în dans. Din păcate, nu se știe de ce fetele erau doar 7, în timp ce republici în Uniunea Sovietică erau 15. Uitînd că compoziția reprezintă uniunea națiunilor, ea era uneori numită pur și simplu "Hora".

Sursa: kp.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , monument , Arhitectura

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2653 locuitori

Alexandru Ioan Cuza este un sat şi comună din raionul Cahul. Alexandru Ioan Cuza este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Cahul și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2653 de oameni. Satul Alexandru Ioan Cuza a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.