05 august 2017, 13:35 views 5406
La Grădina Botanică pagubele ninsorilor din aprilie nu au fost încă lichidate
05 august 2017, 13:35 views 5406

La Grădina Botanică pagubele ninsorilor din aprilie nu au fost încă lichidate

Chiar și după mai bine de trei luni de la ninsorile din aprilie, consecințele asupra Grădinii Botanice din capitală nu au fost complet înlăturate. Administrația spune că, deși au fost foarte mulți voluntari care au întins o mînă de ajutor și au fost efectuate lucrări importante, de lucru mai este mult. Problema principală rămîne a fi lipsa banilor pentru restabilirea genofondului distrus.

Ninsorile din aprilie au distrus peste 80% din arborii și arbuștii decorativi din genofondul exotic al Grădinii Botanice. Potrivit administrației, numai în zona plantelor exotice pierderile sînt de câteva zeci de mii de euro. Pe suprafața de peste o sută de hectare erau peste 10 mii de specii de arbori, plante și arbuști.

Vicedirectorul Grădinii Botanice, Ion Roșca, a declarat pentru IPN că nu știe cît timp o să ia lichidarea completă a consecințelor și restabilirea carcasei verde a Grădinii Botanice. De lucru mai este la restabilirea colecțiilor și a expozițiilor Grădinii, care au avut de suferit cel mai mult.

În cadrul campaniei „Oamenii ajută copacii" s-a reușit acumularea a cîteva mii de lei, bani insuficienți însă. Recent, a fost înaintată o solicitare către Guvern pentru alocarea a cinci milioane de lei din Fondul de Rezervă, însă deocamdată nu este un răspuns în acest sens.

Cât ține de sprijinul care urma să fie oferit de Fundația Prințului Albert al II-lea de Monaco pentru reabilitarea Grădinii Botanice, Ion Roșca a menționat că procedura de înaintare a cererii este pe ultima sută de metri și în curînd aceasta urmează să fie expediată.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Gradina Botanica , ninsori , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
5094 locuitori

Ghidighici este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Ghidighici este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5094 de oameni. Satul Ghidighici a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.