|
Petiţie împotriva demolării Cinematografului Gaudeamus
Asociaţia tinerilor artişti Oberliht a lansat o petiţie împotriva demolării Cinematografului Gaudeamus din capitală. Membrii asociaţiei prezintă o serie de argumente pentru care cinematograful trebuie păstrat şi îndeamnă cetăţenii să semneze petiţia. Mai mult, aceştia consideră oportună includerea clădirii cinematografului Gaudeamus în registrul Monumentelor de importanţă locală.
În petiţie se menţionează că pe 19 august, Primăria Chişinău a autorizat demolarea cinematografului pentru viitoarea construcţie. Argumentul de bază este că acest teren este în proprietate privată şi din acest motiv proprietarul este în drept să utilizeze terenul după propriile considerente. Ca urmare a unor consultaţii publice, reprezentantul companiei a explicat că decizia de a demola cinematograful are drept motiv principal nerentabilitatea acestuia. Totuşi, acesta a promis că nu va începe demolarea dacă se identifică o altă soluţie şi a acceptat să participe la dialog cu specialişti, autorităţi, consilieri municipali şi societatea civilă.
Potrivit reprezentanţilor Oberliht, Cinematograful Gaudeamus trebuie să rămână intact pe motiv că infrastructura culturală lipseşte în Chişinău, iar reţeaua de cinematografe a scăzut de la un număr de 14 cinematografe la doar 4 cinematografe active din care doar două prezintă filme necomerciale.
La fel, Gaudeamus face parte din patrimoniul arhitectural al lui Valentin Voiţehovschi, un arhitect de origine poloneză care a proiectat în oraşul Chişinău numeroase clădiri rezidenţiale, administrative, culturale.
În petiţie se menţionează că din punct de vedere urbanistic amplasarea a două blocuri cu 14 niveluri ar bloca traficul în cartierul Telecentru şi ceea ce-i mai grav, ar demola unicul spaţiu public care mai poate fi amenajat drept un centru al cartierului Telecentru. Zona cinematografului Gaudeamus Cinema reprezintă unicul spaţiu public de la Telecentru, care ar putea oferi o alternativă de recreere, petrecere a timpului liber, participare la activităţi culturale etc.
Sursa:
- Spectacol grandios dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici ©
- Maia Sandu a reacționat la moartea rabinului, cetățean moldovean, stabilit în EAU
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1896
- Populația:
- 1194 locuitori
Hăsnăşenii Noi este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hăsnășenii Noi și Lazo. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Drochia și la 171 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1194 persoane. Satul Hăsnăşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1896.
Comentarii
(0)