Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 octombrie 2016, 10:40 views 5327
Seminar consacrat Holocaustului din Moldova
09 octombrie 2016, 10:40 views 5327

Seminar consacrat Holocaustului din Moldova

Vineri, Misiunea OSCE în Moldova a organizat la Chişinău un seminar consacrat Holocaustului din Moldova.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un comunicat al OSCE, la eveniment au participat 75 de oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai societăţii civile şi experţi, care au prezentat bunele practici internaţionale privind comemorarea Holocaustului şi educaţia în acest domeniu.

Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, a remarcat că "promovarea evenimentelor şi educaţiei de comemorare este calea cea mai eficientă de a se asigura că Holocaustul nu se va repeta niciodată, deoarece astfel de eforturi consolidează spiritul de toleranţă, umanism şi respect reciproc".

El consideră că autorităţile Moldovei "trebuie să depună mai multe eforturi, astfel încât generaţiile viitoare să înţeleagă că Holocaustul nu a fost doar un eveniment distant în Europa, ci unul care a afectat aproape fiecare oraş, sat şi comunitate a acestui plai frumos".

Michael Scanlan a amintit că "la numai 50 de kilometri de Chişinău, la Dubăsari, mii de oameni - preponderent evrei, dar şi romi - au fost executaţi în septembrie 1941".

"Chiar aici, la Chişinău, în 1941-1942 a fost un ghetou evreiesc, cu foarte puţini supravieţuitori. Omagierea celor ucişi este o datorie. Făcând faţă acestei provocări în fiecare zi, ne reafirmăm umanitatea noastră", a spus diplomatul.

Directorul Comunităţii Evreieşti din Moldova, Marina Lecarţeva a subliniat că "o abordare coerentă şi cuprinzătoare privind comemorarea Holocaustului necesită implicarea activă a societăţii civile, comunităţii academice şi societăţii în sens mai larg. Din acest motiv, Comunitatea Evreiască reiterează apelul adresat Guvernului Republicii Moldova să adopte o foaie de parcurs, care ar include recomandările elaborate de către toţi actori relevanţi în ultimii doi ani".

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , seminar , Holocaust

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1602 locuitori

Borceag este un sat şi comună din raionul Cahul. Borceag este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 137 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1602 oameni. Borceag a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.