Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 septembrie 2016, 14:00 views 7723
Consecinţele cutremurului de sîmbătă noapte
25 septembrie 2016, 14:00 views 7723

Consecinţele cutremurului de sîmbătă noapte

Cel puţin două instituţii de învăţămînt din Capitală au avut de suferit din cauza cutremurului de noaptea de sîmbătă. Este vorba despre o grădiniţă şi un liceu din sectorul Botanica. În ambele clădiri au apărut fisuri. Potrivit datelor Primăriei, încă la cîteva școli a căzut tencuiala.

Copiii de la grădinița nr.89 de pe strada Nicolae Zelinski nu vor putea dormi în unul dintre dormitoare. Acolo au apărut fisuri. Cutremurul şi-a lăsat amprenta şi în alte încăperi din instituție.

"Aici podeaua s-a aplecat, cînd merg simt că nu mai este dreaptă. Iar aceasta uşă se deschide acum cu greu. Vedeţi, sub ce unghi acesta s-a înclinat, iar în înterior sunt fisuri", a precizat directoarea grădiniţei, Irina Andriuţă.

Funcţionari de la pretura Botanica au venit să vadă în ce stare se află acum instituţia.

"Această parte a clădirii o vom închide pentru copii. Restul va funcţiona. Vom chema experţii care ne vor expune pe problema pe care o analizăm. Nu va lucra spălătorie vreo câteva zile şi avem aici o încăpere unde avem aici dulapul electric", a declarat şeful Direcţiei Educaţie sectorul Botanica, Anatol Ivanu.

În urma cutremurului a avut de suferit şi clădirea acestui liceu din sectorul Botanica al Capitalei. Pentru a nu pune în pericol viaţa elevilor, o parte a intrării în instituţie a fost îngrădită.

"Nu au fost anunţate distrugeri sau pagube. Nu avem sinistraţi. De asemenea, nu au fost disfunctualităţi în activitatea serviciilor. Toţi managerii au obligaţia să verifice instituţiile din domeniul învăţămîntului, sănătăţii şi, în general a prestării serviciilor sociale pentru a fi suguri că de luni nu sunt probleme", a spus primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Cutremurul produs în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost cel mai puternic după anul 1990.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

consecințe , cutremur , liceu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1699
Populația:
5465 locuitori

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău.  Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.