|
Chişinău: 42 de asistenţi parentali îngrijesc 50 de copii orfani
Să fii mamă înseamnă nu doar să naşti prunci, ci şi să îi iubeşti şi să îi educi. Uneori, micuţii cunosc ce înseamnă dragoste părintească departe de familiile lor biologice. Este cazul copiilor abandonaţi care sunt crescuţi de asistenţi parentali, cei care le ofere căldura maternă de care au nevoie, relatează Mesager.
Marina Pintilie şi-a dorit să devină asistent parental după ce a văzut la televizor un spot social despre acest subiect. De atunci, au trecut patru ani. Pe lângă cei doi copii biologici, ea mai are grijă de o fetiţă. Ea îşi aminteşte că fetiţa i-a spus mamă încă de la prima întâlnire. „Noi având şi trecând toate treptele cu copii noştri nu ne imaginăm că de fapt e atât de diferit cu alţi copii. Dar aceștia sunt afectați: ei nu au văzut un televizor, un mobilier sau credeau că mâncarea o să se termine şi trebuie să consume încontinuu tot ce este", susține Marina Pintilie, asistent parental.
Şi Alexandra a ales să devină mama unui micuţ de doar 8 luni. Femeia spune că a devenit asistent parental pentru că are atât de multă dragoste în ea, încât vrea să o împartă cu cei care nu cunosc ce înseamnă iubire maternă. „Nu a avut nevoie nimeni de el, mama a renunţat la el, la fel ca şi bunica lui. Eu l-am luat în familia mea. În timp de 8 luni de zile el a simţit căldura părintească care nu a avut-o", își amintește Alexandra Mihai, asistent parental.
În municipiul Chişinău sunt 42 de asistenţi parentali profesionişti, care îngrijesc 50 de copii. Totuşi, această cifră este prea mică, spun autorităţile. „Sunt instruiţi asistenţii parentali şi evaluaţi. Evaluarea nu este făcută numai pentru persoana care devine asistent parental, dar pentru toată familia care este la domiciliul asistentului parental profesionist. Un asistent parental profesionist poate să ia de la 1 până la 3 copii, cu excepţia când sunt fraţi. Dacă sunt 4 fraţi atunci nu avem dreptul să-i despărţim", explică Olga Zaharia, manager Serviciu asistență parentală.
Din anul 2000 până în prezent, în capitală au fost educaţi şi îngrijiţi în familii de asistenţă parentală 170 de copii.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1502
- Populația:
- 905 locuitori
Rezina este un sat din cadrul comunei Mănoilești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ungheni și la 112 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 905 oameni. Satul Rezina a fost menționat documentar în anul 1502.
Comentarii
(0)