Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 februarie 2016, 16:05 views 6346
Harta celor mai poluate zone din Capitală
18 februarie 2016, 16:05 views 6346

Harta celor mai poluate zone din Capitală

În Capitală, zilnic, sunt emanate în aer concentraţii de aldehidă formică şi dioxid de azot care depăşesc norma sanitară. Atenţionarea vine din partea specialiştilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Potrivit lor, problema se acutizează în perioada rece a anului, când în ţară se atestă cel mai ridicat nivel de poluare a aerului.

Cei mai expuşi sunt locuitorii din zonele bulevardelor Ştefan cel Mare, Grigore Vieru, Dacia, Decebal, Traian, Moscova, Mircea cel Bătrân, Meşterul Manole, dar şi cei care locuiesc în preajma străzilor Calea Ieşilor, Bănulescu-Bodoni, Puşkin şi şoselele Balcani şi Hânceşti.

Datele Serviciului Hidrometeorologic arată că 80 la sută din poluanţi sunt emişi de autovehicule. Restul provin de la centralele termoelectrice şi întreprinderile industriale.

"Cel mai înalt nivel de poluare este creat datorită dioxidului de azot. Pentru anul 2015 s-au atestat coţinutul de dioxid de azot zilnic, depăşire ale normelor zilnic au fost atestate", susține Natalia Cauș, inginer coordonator al Serviciul Hidrometeorologic.

Potrivit medicilor, dioxidul de azot este un gaz toxic şi, deseori, poate provoca boli cardiovasculare, ale căilor respiratorii şi pielii. Iar aldehida formică ar putea fi şi cancerigenă.

"În deosebi în perioada caldă a anului, toate aceste străzi trebuiesc spălate pentru a diminua concentraţia pulberelor şi evident că într-o oarecare măsură şi concentraţia altor substanţe chimice care pot afecta starea de sănătate a populaţiei" afirmă Tudor Puiu, medic igienist al Centrului Național de Sănătate Publică.

Locuitorii sunt îngrijoraţi de nivelul poluării din oraş:

"În general, toată dezvoltarea eu consider că merge spre poluare. Şi dacă ceva s-a dezvoltat la noi cu Chişinăul, că a crescut chiar fizic, asta de acum e mai multă poluare."

"E foarte mult transport în oraş."

"Ce poate să facă un om simplu? Să sădim un pom, să păstrăm şi noi curăţenia atât cât putem."

Din acest an, Ministerul Mediului va veni cu propuneri pentru modificarea legislaţiei referitoare la importul de automobile.

"Din păcate Republica Moldova rămâne a fi destinaţia predilectă pentru maşinile vechi din întreaga Europă, un soi de cimitir în devenire. Criteriul de bază ar trebui să fie poluarea, dacă acestea poluează sau nu şi nu anul de fabricaţie" a declarat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Totodată autorităţile îşi propun să mărească suprafeţele de păduri din ţara noastră, care în prezent ocupă doar 12 la sută din teritoriul Moldovei. Asta în timp cemedia în Uniunea Europeană este 45 de procente.

Anual, peste cinci milioane de oameni mor din cauza aerului poluat.Jumătate dintre victime sunt locuitorii oraşelor New Delhi din India şi Beijing, China. În aceste metropole, în unele zile, volumul substanţelor toxice depăşeşte de zece ori norma sanitară.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , aer , poluare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
71 locuitori

Rogojeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei face parte și loc. stația de cale ferată Rogojeni. Satul Rogojeni se află la o distanță de 35 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 71 de oameni. Prima atestare documentară a satului Rogojeni datează din anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.