|
Chirtoca: Autoritățile capitalei nu au tras concluzii după tragedie
La ședința Consiliului municipal Chișinău a fost numit motivul pentru care consecințele exploziei în cantina „La soacra" puteau fi mai puțin grave, comunică NOI.md.
În noul an consilierii și-au început activitatea cu examinarea cauzelor tragediei produse în localul „La soacră". În acest scop au fost audiați șeful Direcției generale comerț, alimentație publică și prestări servicii, Marcel Zambițchi, directorul interimar al ÎM „Piața Centrală", Veaceslav Balan, șeful adjunct al Direcției situații excepționale a municipiului Chișinău,Liviu Mîrzenco, și șeful Direcției sănătate, Mihai Moldovanu, iar primarul general nu s-a prezentat la audieri, deși trebuia să răspundă la unele întrebări.
S-a constatat că proprietarii cantinei „La soacră" nu au obținut autorizație de la pompieri din simplul motiv că actuala legislație nu prevede acest fapt. Liviu Mîrzenco a spus că, din anul 2006, după adoptarea Hotărîrii Guvernului nr.275, Serviciul Pompieri a fost exclus din lista organelor de control ce eliberează avize pentru prelungirea autorizațiilor la genul de activitate. Proprietarii acestei cantine au decis de sine stătător să utilizeze în loc de plită electrică un aragaz și au instalat acolo o butelie de gaz.
Președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără partid, Vasilii Chirtoca, l-a întrebat pe Mîrzenco: „Cum trebuie să se deschidă ușile conform normelor antiincendiare în astfel de localuri?" El a răspuns: „În funcție de numărul de persoane care se pot afla în încăpere, se permite instalarea ușilor cu deschidere în interior și în afară. În localul „La soacră" (sală pentru 32 de locuri) ele se deschideau în interior, ceea ce este inadmisibil pentru alimentația publică".
După cum a menționat consilierul, dacă ușile în această cantină s-ar fi deschis în afară, nu ar fi fost consecințe atît de grave (au avut nevoie de îngrijiri medicale 20 de persoane, patru au decedat). Pe timpurile sovietice, erau în vigoare norme mai drastice – în locurile publice ușile trebuie să se deschidă în afară. Vasilii Chirtoca a propus ca Direcția situații excepționale să înainteze inițiativa de a nu autoriza funcționarea unor astfel de localuri, dacă ușile se deschid în interior.
S-a constatat că peste mai mult de o lună de la tragedie autoritățile nu au tras concluziile necesare pentru ca situația să nu se repete. „Trebuie restabilită ordinea. Activitatea localurilor de alimentație publică trebuie începută de la proiect, care este necesar să fie coordonat inclusiv cu serviciile de gaze și pompieri. După aceasta trebuie completat actul de dare în exploatare a obiectului, semnat de toate serviciile. Dacă va fi respectată ordinea, nu vor exista astfel de cazuri", a afirmat Chirtoca.
El a mai propus să i se solicite conducerii Primăriei să prezinte peste 30 de zile un raport la ședința Consiliului municipal și să răspundă cine este vinovat dintre funcționari de cele întîmplate și ce trebuie să se întreprindă pentru a preveni acest fel de tragedii.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1716
- Populația:
- 641 locuitori
Lipceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Lipceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat în valea rîului Ciorna, la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 641 oameni. Pentru prima dată satul Lipceni este menționat într-un document din anul 1716.
Comentarii
(0)