|
În Chişinău vor fi implementate 20 de proiecte de performanţă energetică
Reprezentanţii autorităţilor centrale şi ai Primăriei municipiului Chişinău au discutat despre modalităţile de implementare a contractelor de performanţă energetică (CPE) în Republica Moldova, în cadrul unui seminar organizat de Proiectul „ESCO Moldova, transformarea pieţei energetice prin introducerea companiilor de servicii energetice".
Cursul, ce a avut loc în perioada 3-4 noiembrie, a fost moderat de experți ai unei companiei cehe cu o experiență de 20 de ani pe piața serviciilor energetice. Printre subiectele abordate se numără dezvoltarea urbană „verde" și importanța planificării energetice a spațiilor urbane, cerințele minime de performanță energetică a clădirilor, managementul energetic și rolul de exemplu al sectorului public în promovarea eficienței energetice.
Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, a declarat că ESCO este o modalitate de perspectivă pentru sporirea eficienței energetice în Republica Moldova, care permite implicarea atât a mijloacelor financiare publice, cât și fonduri ale sectorului privat.
Participanții la seminar s-au interesat de modalitățile de emitere și de verificare a certificatelor de performanță energetică pentru clădiri, cerințele minime și criterii de calificare și selecție a companiilor în cadrul procedurilor de achiziții publice etc.
Proiectul ESCO Moldova își propune să reducă volumul emisiilor de CO2 directe cu cel puțin 68.000 tone datorită proiectelor CPE sprijinite și a emisiilor indirecte de CO2 cu cel puțin 240.000 tone în perioada de impact al proiectului. Totodată, va fi sprijinită Primăria Chişinău la îmbunătățirea utilizării energiei în clădirile din capitală prin realizarea a 20 de proiecte. Acestea vor contribui la crearea condițiilor mai bune în clădirile sectorului rezidențial și public din municipiul Chișinău.
Proiectul „ESCO Moldova, transformarea pieței energetice prin introducerea companiilor de servicii energetice" va fi implementat pe durata a patru ani şi are un buget total de 1 450 000 de dolari SUA. Acesta este finanțat de Fondul Global de Mediu (GEF) și co-finanțat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1946
- Populația:
- 254 locuitori
Floricica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cantemir și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 254 locuitori. Satul Floricica a fost înființat în anul 1946.
Comentarii
(0)