Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 octombrie 2015, 14:25 views 10373
În lacurile din Chişinău se varsă ape de canalizare (FOTO, VIDEO)
10 octombrie 2015, 14:25 views 10373

În lacurile din Chişinău se varsă ape de canalizare (FOTO, VIDEO)

În lacurile situate într-un parc din sectorul Rîşcani al capitalei sînt deversate ape de canalizare. Informația a fost comunicată pe 4 octombrie pe o reţea de socializare de către un locuitor al acestui sector, care a plasat şi poze din care se poate vedea cum arăta lacul (potrivit imaginilor şi comentariilor, lacul se află la vale de Parcul Afgan) cu o săptămînă înainte de catastrofa ecologică şi după.

Andrei Benimeţchi şi-a însoţit pozele cu următorul comentariu: „Au vărsat în lac rahat, pute a canalizare, nu te poţi apropia. Însă o săptămînă în urmă, la o adîncime de un metru şi jumătate se vedea fundul, peştele venea la mal. Habar nu am cum, dar lacul situat la vale de parcul „afganilor" a devenit un bazin de fecale". NOI.md nu a putut ignora acest semnal.

Am sesizat întreprinderea „Apă-Canal Chişinău", la balanţa căreia se află reţelele de canalizare. În aceeaşi zi, pe 6 octombrie, noi am primit răspuns, în care se arată că reprezentanţii Departamentului asigurarea calităţii, control şi reglementare s-au deplasat la faţa locului pentru a efectua cercetările de rigoare.

În scrisoare se mai specifică: „La inspectarea reţelelor de canalizare din străzile adiacente, s­a constatat că acestea funcţionează normal, nefiind depistate avarieri şi scurgeri în ultima perioadă. Nu au fost înregistrate nici apeluri telefonice vizavi de situaţia creată (022­25­66­66 sau 022­85­77­77) ale Serviciului Dispeceratului central. Rezultatul analizelor preliminare de laborator, prelevate de specialiştii întreprinderii, denotă PH­ul de 7,6 şi azotul de amoniu de 0,02 mg/l, ce corespunde caracteristicilor apei din lacuri şi demonstrează că deversări de ape uzate în lac nu au avut loc. Totodată, rugăm locuitorii capitalei să ne informeze cît mai curînd posibil despre neregulile observate la sistemul centralizat de alimentare cu apă şi de canalizare, cu indicarea informaţiei şi datelor concrete de contact (adresa locuinţei, nr. apartamentului, numele, prenumele, nr. de telefon), pentru întreprinderea măsurilor necesare şi înlăturarea operativă a problemei apărute".

În post-scriptum se arată că săptămîna trecută a fost inspectată situaţia dată şi de către reprezentanţii Centrului de monitorizare a calităţii apei din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, care au confirmat aceste concluzii.

Totuşi, a doua zi, miercuri, pe 7 octombrie, grupul nostru de filmare a mers în parcul de pe str. Dimo. Într-adevăr, în primul lac, situat mai jos de Parcul Afgan, situaţia s-a normalizat, deoarece apa din lac undeva se scurge (la fundul iazului, lîngă baraj, există o gaură imensă de scurgere, acoperită cu gratii împotriva deşeurilor solide). Apa din lac arată destul de normal. Însă locuitorii din preajmă ne-au spus că nu e întotdeauna aşa.

„În acest lac se întîmplă lucruri necontrolabile. Nimeni nu vrea să-şi asume răspunderea. Nu departe se află nişte garaje şi o ţeavă de canalizare, de unde deşeurile ajung în iazuri. Ecologiştii au spus că pentru peşti şi plante acest lucru nu este dăunător (în imagini însă se vede nişte peşte mic la suprafaţa apei). Dar acest lac este nu doar pentru peşti şi alge. Aici este o zonă ecologic curată, noi mergem la izvor să ne scăldăm, alături este un teren sportiv. În ce a fost transformată această zonă de odihnă? Lacul este împînzit de stuf, copacii căzuţi nimeni nu-i strînge cu anii, dar cel mai important – ţeava de canalizare de pe str. Studenţilor. A cui e? Uneori aici nu te poți apropia. Noi ne astupăm nasurile, măcar îmbracă mască antigaz", povesteşte Svetlana Popovici, o locuitoare din partea locului.

Noi am mers de-a lungul celor trei lacuri. Ultimul la rînd, care este situat mai aproape de str. Studenţilor, trezeşte întrebări. În partea dinspre str. Studenţilor apa este tulbure, de culoare albă, se văd chiar şi hotarul dintre partea curată şi cea murdară a iazului. Ce s-a scurs acolo?

Însoţitoarea noastră, Svetlana Popovici, ne-a arătat două izvoare: „Noaptea, în ele se scurge apă poluată, dimineaţa ea devine ba galbenă, ba roşie, ba albă. Acum e tulbure şi albă. Şi apar diferite mirosuri. În afară de canalizare, mirosea chiar şi a praf insecticid. Cînd curge apă roşie, atunci e un miros de chimicale".

Am expediat pozele noastre la „Apă-Canal Chişinău". Cu noi a luat legătura şeful Departamentului asigurarea calităţii, control şi reglementare, Arcadie Rusnac. El a comunicat că pe 6 octombrie a venit la faţa locului cu patru angajaţi ai laboratorului şi un tehnolog. Această echipă la fel a înconjurat iazurile şi a văzut această ţeavă.

„Este o canalizare pluvială de pe carosabil pe str. Studenţilor. Acolo curg ape freatice curate. Am luat probe de acolo. Se vede că cineva a astupat o jumătate de ţeavă şi a instalat un niplu – probabil că cineva care are grădină prin preajmă. Se pare că apa era folosită pentru irigare. Rîuleţul este curat pînă la intrarea în lac. Dar apare întrebarea „cum a ajuns acolo pelicula de grăsime, depistată într-o concentraţie mică în apa din iaz?"

Directorul general ne-a însărcinat să monitorizăm situaţia şi pe viitor. „Poate vreun şofer aduce deşeurile şi le aruncă pe undeva, însă aceasta nu e canalizarea Apă-Canal, deoarece ea trece pe partea cealaltă a drumului, pe str. Dimo. Dacă ea ar curge, atunci s-ar vedea la suprafaţă şi ar fi ajuns în canalul pluvial, care iese în colectorul de la vale de circ. De aceea, în lac ea nu putea ajunge în niciun fel", concluzionează Arcadie Rusnac.

În opinia lui, este imposibilă conectarea şi la canalul pluvial. „Posibil, cineva aruncă deşeurile de la garaje în rău sau vreo maşină varsă reziduurile în canalizarea pluvială. Dar aceasta trebuie găsită. Dacă colectorul de canalizare din oraş ar fi curs în aceste iazuri, atunci ele s-ar fi umplut într-o noapte. În poze apa, pe de o parte, e de culoare albă. Noi am găsit patru metri pătraţi pe suprafaţa iazului în această stare.

Și eu sînt curios să aflu de ce. Dacă apa are miros de chimicale şi vopsele, atunci trebuie să le spunem ecologilor să verifice atelierele de reparaţie. Poate în garaje sînt reparate, vopsite şi spălate maşinile. Este o problemă pentru ecologi, noi doar putem să le ajutăm – să prelevăm probe ale apei.

Noi facem analize doar ale apelor şi reziduurilor din reţelele noastre", a relatat şeful Departamentului.

El le-a propus tuturor celor care ştiu ceva despre această situaţie, să ia legătura cu NOI.md. Arcadie Rusnac ne-a lăsat numărul său de mobil. Dacă vedeţi vreo poluare a apei, aşa ca în pozele de pe reţelele de socializare, atunci sunaţi sau scrieţi urgent la redacţia NOI.md, iar noi vom face legătura cu dl Rusnac. Credem că este încă degrabă să punem punct în această istorie.

Anghelina Taran

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

canalizare , lacuri , ecologie , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1902 locuitori

Popeştii de Jos este un sat şi comună din raionul Drochia. Popeştii de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 28 km de orașul Drochia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1902 oameni. Satul Popeştii de Jos a fost menționat documentar în anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.