|
De șapte ani fără Mihai Volontir și tot fără monument
S-au împlinit șapte ani de la trecerea în neființă a regretatului Mihai Volontir, desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească. Cei care nu l-au dat uitării, au depus flori la bustul său de pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale din Bălți. Autoritățile locale așa și nu au construit monumentul promis în memoria artistului și nici nu au numit vreo stradă în cinstea sa.
„Mihai Volontir este emblema culturii pentru Bălți, a talentului și a dăruirii de sine. A promovat foarte frumos acest oraș, chiar dacă nu era băștinaș. A revenit mereu cu grad și și-a adus aportul și energia. Sută la sută, orice bălțean a fost atras de energia, puterea și creativitatea lui.”
Bălțenii spun că Mihai Volontir a fost nu doar un actor cu un talent desăvîrșit, dar și un om de o bunătate nemaiîntîlnită.
„Era sociabil, bun la suflet, o persoană care îmbogățește sufletește pe oricine îl ascultă. Cînd vorbeai cu el, te încărcai cu energia sufletească pe care o transmitea.”
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” intenționează să organizeze un festival internațional în memoria celui mai cunoscut bălțean.
Onorina Burlac –Tănase, director interimar la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”: „sîntem în proces de planificare și sperăm cît mai curînd să reușim pentru ca acest festival să fie organizat, iar monumentul despre care se vorbește de atîta timp – instalat.”
În anul 2018, pe casa unde a locuit Mihai Volontir, a fost instalată o placă comemorativă, iar în 2019, pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale din Bălți a fost montat și bustul actorului. Din 2016, autoritățile discută despre construcția unui monument, dar proiectul bate pasul pe loc.
Irina Smirnova, șefa Serviciului de presă a primăriei Bălți: „În prezent nu se duc discuții cu privire la construcția unui monument. Trebuie să fie determinat locul pentru instalare, proiectul, caietul de sarcini și apoi să fie alocate resursele financiare. Este o procedură care durează mai mult. În prezent, Direcția Arhitectură urmează să discute cu soția lui Mihai Volontir pentru a determina care stradă ar trebuie să-i poarte numele.”
În cariera sa, Mihai Volontir a jucat în 120 de roluri. Rolul lui Budulai din serialul „Țiganul” i-a adus celebritate în întreg spațiul ex-sovietic. Artistul a fost bolnav de diabet și afecțiuni ale sistemului vascular, suferind zece intervenții chirurgicale. A murit la vîrsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015. A fost îngropat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău, unde la fel, încă nu a fost instalat un monument.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1602
- Populaţia:
- 552 locuitori
Slobozia-Horodişte este un sat din cadrul comunei Horodişte, raionul Rezina. Slobozia-Horodişte este situat la o distanţă de 35 km de oraşul Rezina şi la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 552 de oameni. Satul Slobozia-Horodiște a fost menționat documentar în anul 1602.
Comentarii
(0)