Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 decembrie 2021, 15:00 Muzica clasica views 3073
Cum vor avea loc alegerile locale din Bălți. Ce trebuie să știi
17 decembrie 2021, 15:00 Muzica clasica views 3073

Cum vor avea loc alegerile locale din Bălți. Ce trebuie să știi

În scopul asigurării condițiilor pentru buna desfășurare a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al mun. Bălți, stabilit pentru 19 decembrie curent, Comisia Electorală Centrală informează despre particularitățile votării în această zi.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, dreptul la vot se va exercita în condiții similare primului tur de scrutin și în baza acelorași liste electorale, transmite Noi.md.

Totodată, persoanele care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, au împlinit vîrsta de 18 ani vor putea vota în secțiile de votare conform domiciliului sau reședinței, fiind incluși în lista electorală suplimentară. Alegătorii care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, și-au schimbat domiciliul/reședința vor putea vota, în baza acelorași liste electorale, la secțiile de votare conform înregistrării domiciliului/reședinței existente la data desfășurării primului tur de scrutin.

Pe de altă parte, alegătorii care au depus cerere privind votarea la locul aflării în primul tur de scrutin își pot exercita dreptul de vot și în turul al doilea, chiar dacă nu au depus repetat cerere în acest sens, cu excepția cazului cînd au renunțat la acest drept în același mod în care l-au obținut. La adoptarea deciziei privind deplasarea urnei mobile, biroul electoral al secției de votare va confirma solicitările pentru primul tur de scrutin, în ordinea în care au fost depuse.

Observatorii acreditați pentru monitorizarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie sînt în drept să-și desfășoare activitatea și în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin.

La fel, Comisia informează că nici în cadrul alegerilor de duminică nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare. Restricția nu se aplică în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, transportului rutier de persoane în cont propriu și a transportului rutier contra cost în regim de taxi, cu obligația documentării acestor cazuri. În cazul nerespectării normelor enunțate, Inspectoratul General al Poliției, Agenția Națională a Transportului Auto și Serviciul Fiscal de Stat vor supraveghea și vor asigura respectarea regulilor stabilite și vor întreprinde măsuri de întrerupere a acestora.

Reamintim că duminică, 19 decembrie 2021, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului mun. Bălți.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

alegeri , Balti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1516
Populația:
1259 locuitori

Oneşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Onesti si Strimbeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Hîncești și la 68 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1259 de oameni. Satul Onești a fost menționat documentar în anul 1516.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.