Protest pe malul Nistrului: Oamenii nu vor mai putea lansa bărcile pe rîu

Protest pe malul Nistrului: Oamenii nu vor mai putea lansa bărcile pe rîu

Pe malul rîului Nistru, în satul Ustia, raionul Dubăsari, sîmbăta trecută, deținătorii de transport acvatic s-au adunat la un protest.

Protestatarii cer o explicație, de ce singura zonă de unde își pot lansa bărcile pe apă este acum îngrădită. În caz contrar, ei vor fi nevoiți să treacă pe teritoriul controlat de autoritățile transnistrene, deoarece cele mai apropiate puncte de lansare sînt teritorii private, transmite Noi.md.

Potrivit martorilor oculari, terenul a fost închiriat de o persoană privată, însă în cei cîțiva ani de închiriere, teritoriul așa nu a fost îngrijit.

"De mai bine de 20 de ani, lansăm bărcile în același loc, pe teritoriul pe care astăzi l-am găsit împrejmuit. Persoana care a închis accesul pe acest teritoriu, este chiriașul terenului, care se află mai sus de drumul pe care obișnuiam să venim aici. De asemenea, noi am aflat că acesta a reușit să închirieze și teritoriul drumului, care este unul public. Ne aflăm într-o dilemă. Nu știm cum să folosim în continuare rîul, pentru că plătim, efectuăm revizia tehnică, avem dreptul să ieșim pe rîu cu bărcile noastre. Dar acum ne-am pomenit în situația că nu mai avem pe unde să ieșim pe rîu. Pe o suprafață mare de aproximativ 50-60 metri este imposibil să cobori de pe partea Moldovei, deoarece chiar dacă am putea undeva, aceste locuri sînt deja terenuri private. Iar unele coborîri nu sînt preconizate pentru mijloace de înot mari. Acesta era singurul loc de unde bărcile puteau fi lansate pe rîu. În acest sens, suntem foarte nemulțumiți, iar această persoană, care a blocat totul, nici măcar nu poate explica motivul. El închiriază acest teritoriu de aproximativ 12-13 ani și de atunci nu a făcut nimic pe el, nu îngrijește deloc acest spațiu. Credem că aceasta este o încălcare a legii" a declarat unul dintre deținătorii de transport acvatic nemulțumiți.

A venit cu un comentariu pentru Noi.md și pescarul Oleg Vizitev:

"Sînt pescar și pescuiesc pe rîul Nistru de aproximativ 10 ani. Am și o barcă pe care pescuiesc, pentru care plătesc revizia tehnică. Noi coboram întotdeauna barca pe la baraj. A apărut proprietarul, care ne-a blocat accesul spre locul în care lansam bărcile, spunînd că îl arendează, dar din cîte îmi amintesc - 25 de metri de la apă el nu avea dreptul să blocheze accesul, și mai există și drumul pe care l-a blocat. La cererea de a prezenta documentele, el mereu găsește diferite motive de a evita acest lucru".

Un alt martor ocular a spus că, din cauza zonei împrejmuite, pot suferi nu numai proprietarii de transport acvatic, ci și persoanele care vin să se odihnească pe plajă:

"Drumul este îngrădit. Acolo este o plajă. Acum, pe o astfel de căldură, oamenii se pot simți rău, poate izbucni un incendiu. Și, respectiv, deoarece drumul este blocat, nici ambulanța, nici pompierii nu pot trece".

Noi.md a decis să afle toate circumstanțele și a contactat Agenția Apele Moldovei. Cu toate acestea, angajații instituției au anunțat că nu dețin astfel de informații și ne-au direcționat către Moldsilva. Iată ce ne-a răspuns un reprezentant al Moldsilva:

"Acest lucru nu este în competența noastră. Acesta este teritoriul primăriei satului Ustia, dat în chirie unui agent economic pe care nu-l cunosc, care gestionează acest teren. Nu știu cît de corect este acest lucru, de a permite sau a nu permite localnicilor care doresc să iasă cu barca pe rîu, chiar dacă este un teren închiriat.

Vreau să spun că ar fi mai bine să-l contactați pe primar și el vă va explica mai detaliat care este situația. Agenția Moldsilva nu are nimic de-a face cu această problemă".

Persoana care s-a prezentat drept proprietar al acestui teren a refuzat pe un ton agresiv să comenteze situația și a sugerat redacției noastră să se adreseze la primărie pentru precizări.

Potrivit primarului satului Ustia, transportul acvatic poate fi lansat la fel de bine în satul Holercani. Primăria a promis că ne vor oferi ulterior un răspuns mai detaliat despre situația actuală și legalitatea acțiunilor proprietarului terenului.

Redacția s-a adresat și la Registrul Naval, dar, din păcate, deocamdată nu a primit nici un răspuns.

Poliția locală a refuzat să comenteze situația, dar, în ciuda acestui fapt, sîntem deschiși să primim comentarii.

Conform informațiilor Noi.md, protestele la Ustia vor continua și în această sîmbătă.

Fotografii, expediate de cititori pe adresa redacției noastre:

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

protest , Nistru , riuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
3093 locuitori

Biruinţa este un oraş în raionul Sîngerei, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul drept al rîului Răut, oraşul Biruinţa este situat la o distanţă de 27 km de orașul Sîngerei și la 134 km de Chișinău. Orăşelul Biruinţa a fost înfiinţat în anul 1963, pe lîngă fabrica de zahăr din Alexăndreni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.