01 iulie 2022, 15:30 Meşteşuguri populare views 1738
Demers în sprijinul Academiei de Administrare Publică. Trei foşti preşedinţi de stat au semnat o scrisoare în adresa Maiei Sandu
Foto: facebook.com/AcademiaAP
01 iulie 2022, 15:30 Meşteşuguri populare views 1738

Demers în sprijinul Academiei de Administrare Publică. Trei foşti preşedinţi de stat au semnat o scrisoare în adresa Maiei Sandu

Trei foști președinți ai Republicii Moldova i-au adresat șefului statului, Maia Sandu, o scrisoare prin care își exprimă dezacordul în legătură cu reforma propusă de Ministerul Educației privind reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățămînt superior din țară. Demersul este semnat de Nicolae Timofti, Petru Lucinschi şi Mircea Snegur.

Informația a fost confirmată pentru Publika TV de fostul președinte al țării Petru Lucinschi.

Prin această scrisoare, semnată de Mircea Snegur, primul președinte al Moldovei, Petru Lucinschi (președintele al ţării în perioada 1997-2001) și Nicolae Timofti (președintele în perioada 1997-2001), îndeamnă Președinția să intervină și să supună unei revizuiri intenția Ministerului Educaţiei de a lichida Academia de Administrare Publică.

"Ne exprimăm susţinerea, dar totodată, îngrijorarea privind demararea celui mai important proces de modernizare a universităţilor şi a sistemului de cercetare din Moldova din ultimii ani. Reformarea oricărui sistem presupune analiză, consultare şi un înalt grad de responsabilitate pentru impact. Instituția Prezidențială este cea care, timp de 10 ani, a deținut calitatea de Fondator al acestei instituții, astfel că din prima sursă cunoaște capacitatea, potențialul Academiei.”, se arată în textul scrisorii.

Sorina Ştefîrţă, consilierul pe comunicare al preşedintelui Maia Sandu, a declarat că Preşedinţia nu au recepționat deocamdată o astfel de scrisoare, însă a confirmat că se cunoaște că există un demers semnat de primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, prin care se solicită revizuirea deciziei MEC privind absorbția Universității de Stat din Tiraspol de către Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Ministerul Educaţiei nu a venit deocamdată cu o reacţie. La începutul săptămînii, la o conferinţă de presă, ministrul Anatolie Topală a anunțat că mai multe universităţi vor fi reformate prin absorbţia de alte instituţii superioare de învăţămînt din ţară.

Sursa: publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1788
Populația:
3089 locuitori

Ochiul Alb este un sat şi comună din raionul Drochia. Ochiul Alb este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Drochia și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3089 de oameni. Satul Ochiul Alb a fost menționat documentar în anul 1788.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.