30 iunie 2022, 13:15 Meşteşuguri populare views 2588
Forța Fermierilor, împotriva absorbției Universității Agrare: „ O idee alarmantă”
30 iunie 2022, 13:15 Meşteşuguri populare views 2588

Forța Fermierilor, împotriva absorbției Universității Agrare: „ O idee alarmantă”

Membrii asociației Forța Fermierilor amintește că sectorul agrar este unul de importanță strategică pentru R. Moldova. Organizația condamnă intenția autorităților de a comansa Universitatea Agrară, instituție care urmează să fie absorbită de Universitatea Tehnică din Moldova. Reprezentanții fermierilor susțin că, din contra, în studierea domeniului e nevoie de modernizare și investiții.

„Evident că întregul sistem de învățământ superior, inclusiv Universitatea Agrară, are nevoie de modernizări. Asociația noastră consideră că aceasta instituție, după modelul țărilor dezvoltate, trebuie să aibă un profil practic, să fie mai aproape de realitățile agriculturii autohtone și să fie mult mai bine finanțată, ceea ce ar permite rezolvarea problemei cu lipsa de cadre. Însă, încercarea de a lichida cea mai veche instituție de învățământ din țară organizația noastră tratează ca lipsa crasă de respect față de sectorul strategic”, notează reprezentanții Forței Fermierilor într-o declarație publică.

Asociația amintește că agricultorii sunt printre principalii producători ai țării și, în plus, aceștia asigură securitatea alimentară a țării.

„Domeniul agroalimentar asigură aproximativ 50% din export, oferă peste 35 % din numărul total de locuri de muncă și contribuie cu circa 21 % la formarea PIB-ului. În acest context, condamnăm atitudinea sfidătoare față de ramura tradițională a țării, care în prezent asigură și supraviețuirea localităților rurale. Însuși este alarmant faptul că a apărut asemenea ideea privind dispariția Universității Agrare”, notează asociația.

Organizația își manifestă speranța că Guvernul va respinge propunerea privind absorbția Universității Agrare.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, condamnă acțiunile autorităților de lichidare a mai multor universități din Republica Moldova care, pe parcursul mai multor decenii, au contribuit la dezvoltarea societății și economiei țării, menționînd că "dacă vrei să distrugi o națiune, nu este nevoie de bombe, ci de distrugerea învățămîntului superior al acesteia".

"Sînt sigur că va veni timpul cînd în sistemul de învățămînt superior al țării noastre va fi restabilită viața normală, dar mă întreb cine va răspunde pentru greșelile făcute în acești ani, pentru închiderea universităților cu semnificație simbolică, pentru daunele spirituale și materiale?!", a scris Popovici pe o rețea de socializare.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
1722 locuitori

Dîngeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Dîngeni și Grinăuți. Satul Dîngeni este situat la o distanță de 10 km de orașul Ocnița, la 1,5 km de stația de cale ferată Grinăuți și la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1722 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Dîngeni datează din 21 septembrie 1529.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.