|
O biserică veche de peste două secole, riscă să se prăbușească
A rezistat după două războaie, dar riscă să se prăbușească în era tehnologiilor moderne. Vorbim despre biserica din lemn de satul Măcăreuca, raionul Drochia, veche de peste 200 de ani.
Lăcașul a ajuns într-o stare deplorabilă, turlele și crucile stau să cadă, iar dacă nu se intervine de urgență, prăbușirea este iminentă. Autoritățile locale, în gestiunea cărora se află biserica, strîng neputincioase din umeri. Costul lucrărilor de reabilitare s-ar ridica la cîteva milioane de lei, bani pe care primăria nu-i are.
Biserica de lemn din satul Măcăreuca, raionul Drochia, datează încă din anul 1793. Lăcașul sfînt, timp de secole, a fost locul spiritual al creștinilor din localitate, al familiei boierești și al celor care au muncit pe moșia dinastiei Russo.
Singurele obiecte religioase care s-au păstrat mai bine de 200 de ani, aici în interiorul bisericii din lemn, sînt aceste două uși împărătești.
Ultima dată, biserica a fost renovată în urmă cu aproximativ 40 de ani, mai exact în anul 1974. Fermierul Petru Flocosu este cel care a venit cu inițiativa ca acest lăcaș, devenit în timp monument arhitectural ocrotit de stat, să fie readus la viață.
„Am studiat, am întrebat de oameni care este istoria ei și am înțeles că aici este un patrimoniu care poate fi reabilitat, dezvoltat și valorificat. Și atunci, în 85, am organizat reparația acestei biserici. Am organizat atunci diferite adunări, oamenii din start nu erau de acord, ei se gîndeau că noi vrem să facem muzeu, discotecă, dar pînă la urmă au acceptat. Și am început lucrările, cu oameni în vîrstă, bătrîn care mai cunoșteau a face șindrilă, adică meșteri din timpuri care au reparat această biserică”, a explicat președintele Organizației Obștești „Alianța Fermierilor” din Drochia.
Petru Flocosu mai povestește că exact în aceeași perioadă, în paralel, în localitate se construia o altă biserică din piatră, pe același teritoriu. În scurt timp, acolo au început să meargă toți credincioșii, iar slujbele la biserica din lemn au încetat. De atunci, cu fiecare an, starea acestui monument arhitectural a devenit tot mai deplorabilă. Din cauza vremii, turlele și crucile au căzut, iar din interior au dispărut practic toate obiectele de cult. În anul 2012, Petru Flocosu spune că a aplicat la un proiect transfrontalier pentru a obține finanțare și pentru a renova biserica de la Măcăreuca.
„Cu părere de rău, nu am reușit să ne includem în acest program. Biserica era în gestiunea Mitropoliei Moldovei, iar necătînd la asta, noi am făcut tot posibilul și am obținut acordul de a trece biserica la balanța primăriei Cotova. Ca mai apoi să descoperim că pămîntul de sub biserică este hașurat și este în folosința Mitropoliei Moldovei, iar acest proiect nu permite ca pămîntul sau obiectul pentru care se acordă bani pentru reparație să fie a altcuiva și nu a primăriei”, a mai spus Petru Flocosu.
Pe parcursul anilor 2012-2013, regretatul arhitect Eugen Bîzgu, a elaborat proiectul tehnic și planul de reabilitare al bisericii de lemn din Măcăreuca. Atunci s-a constatat că este nevoie de aproximativ patru milioane de lei pentru renovare. Acum însă, suma ar putea fi de cîteva ori mai mare. Recent, a fost făcută chiar și o campanie de strîngere de fonduri pentru acest obiectiv arhitectural, dar, din păcate s-a adunat o sumă prea mică, de doar cîteva mii de lei.
„Nu s-au făcut pași concreți din motivul că, vă dați seama, autoritatea publică locală nu are bani să aloce pentru renovarea acestei biserici sau măcar pentru a o conserva. Asta cu toate că, legea cu privire la ocrotirea monumentelor de stat obligă autoritatea locală, pe teritoriul căreia se află obiectivul turistic, să fie protejate, conservate și restaurate. Dacă s-ar uni toate forțele sau s-ar atrage fonduri europene pentru restaurarea acestei biserici, doar așa s-ar putea restaura acest obiectiv turistic”, a menționat șefa Direcției Cultură Drochia, Cristina Țurcanu.
Primarul comunei Cotova, în componența căreia intră și satul Măcăreuca, strînge neputincios din umeri. El spune că bugetul local nu dispune de așa sume de bani pentru a putea renova biserica din localitate.
„Ceea ce ține de un suport financiar, noi putem să alocăm o parte din bani pentru a ajuta la renovarea acestei biserici, dar nu toată suma. Am discutat recent cu președintele raionului, cu cei din direcția Cultură și sperăm că ceva o să se schimbe”, a declarat primarul.
Între timp, oamenii din localitate merg la slujbe la biserica din piatră, care se află pe același teritoriu. Localncii spun că le pare rău că un astfel de obiectiv arhitectural cu un potențial turistic semnificativ, a fost lăsat de izbeliște.
„Era o frumusețe de biserică, crucile aranjate cum trebuie, pe turle era clopot, clopotele au fost scoase și duse la cealaltă biserică. Lemnul putrezește, mai plouă, se duce cu totul. Ea să fi fost acoperită, nu avea să ajungă așa, dar nimeni nu și-a dat interesul nici autoritățile locale, nici localncii. Au început să vină toți la cealaltă biserică.”
„Țin minte biserica asta de cînd eram mic, mă duceam la slujbe cu bunica mea, dar acum, au trecut anii, s-a distrus. Da, este biserica asta nouă, dar cei care sînt de vîrsta mea, poate și mai tineri chiar, țin minte cum era biserica și am vrea să fie renovată, cîți ani mai avem, vrem s-o vedem reparată.”
În prezent, în Republica Moldova există doar șapte biserici din lemn. Este vorba despre biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Chișinău, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Vorniceni, raionul Strășeni, dar și „Acoperămîntul Maicii Domnului” din localitatea Palanca, Călărași. O altă biserică din lemn se află tot la Călărași, în satul Horodiște.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1832
- Populația:
- 395 locuitori
Grozniţa este un sat din cadrul comunei Mihăileni, raionul Briceni. Satul este situat la o distanță de 27 km de orașul Briceni, la 38 km de stația de cale ferată Ocnița și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 395 locuitori. Prima mențiune documentară a satului Groznița datează din anul 1832.
Comentarii
(0)