Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 septembrie 2014, 14:13 Schimbarea la Faţă views 16163
Fă-ți Europa acasă! Agricultorul din Dondușeni care scoate comori din pămînt
Foto: moldova-suverana.md
18 septembrie 2014, 14:13 Schimbarea la Faţă views 16163

Fă-ți Europa acasă! Agricultorul din Dondușeni care scoate comori din pămînt

Cunoasteti povestea mosului care le-a spus fiilor ca a ascuns o comoara in gradina, iar acestia au rasturnat brazde ca s-o gaseasca? Si au gasit-o - in recolta bogata! Ei, iata ca noi, moldovenii, inca mai cautam comori, dar in zadar. Avem pamanturi pline de cernoziom, dar scoatem din ele o productie de nimic. Asta in timp ce multi europeni au invatat deja sa obtina roada si din pietris. De ce? Pentru ca lucram cu tehnica veche si cu metode sovietice, ne temem sa investim si asteptam ca recolta sa cada din cer. Va spunem astazi istoria unui fermier de la Donduseni care face adevarate performante in agricultura. Gheorghe Panfil a tras cu ochiul in gradina europenilor si a descoperit secretele lor. A gasit curaj sa investeasca si a doborat astfel stereotipul ca moldovenii au ramas la sapa de lemn.

Europenii care n-au idee ce-i aia sapa, sunt invitati in Moldova.

"Sapa este un instrument cu coada si tais, folosit in agricultura".

Sa te rupi de stereotipul sapei in Moldova e destul de greu. Lui Gheorghe Panfil din satul Plop, Donduseni, insa, i-a reusit. Omul a pus sapa in cui, a mers la studii in Europa si s-a apucat de facut agricultura performanta.

Acum aplica o tehnologie foarte indrazneata, imprumutata de la americani si europeni - NO Till, adica nu te atingi de pamant decat ca sa semeni seminta si sa culegi roada. Nu cultivi, nu ari, nu prasesti. Pamantul este afanat o data la patru ani, iar resturile plantelor raman in pamant.

Omul a castigat proiecte, si-a luat credite si si-a facut un parc de masini agricole cum rar vezi in tara noastra.

Aceasta este, cu siguranta una dintre cele mai performante combine ajunse pe meleagurile noastre.

In interior e ca-n hotel - fara fir de praf, fara zgomot. Are computer de bord, frigider, aer conditionat.

Combina lui Gheorghe Panfil, este ca un adevarat extraterestru care comunica cu spatiul prin GPS. Isi vede lanul de grau si decide singura cand se opreste, daca ajunge la sfarsitul brazdei.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

agricultura , fermieri , moldovenii , tehnologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
91 locuitori

Coroliovca este un sat din cadrul comunei Sărata-Galbenă, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 91 de oameni. Satul Coroliovca a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.