|
Baraboi – o istorie de 181 de ani
Baraboi este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3354 de oameni. Numele satului corespunde termenului botanic baraboi – plantă erbacee care poate fi cultivată și ca plantă alimentară. Pe moşia satului se află 7 movile funerare rămase de la migratorii nomazi veniţi din stepele asiatice.
Satul Baraboi a fost întemeiat în 1843, cînd o parte din locuitorii satului Scăieni s-au strămutat pe o parte de pământ numita Baraboi, din componenţa moşiei Nicoreni.
Satul Baraboi pentru prima data este atestat documentar la 3 ianuarie 1843. In 1875 s-a ridicat din piatra biserica „Nasterea Maicii Domnului”. Şcoala a fost ridicată tot din piatră în anul 1887, fiind unica școală, care pregătea slujitori ai cultului (preoţi, dascăli) şi invăţători pentru clasele primare. Recensămîntul general al populaţiei din 1897 a consemnat în satul Baraboi 2213 locuitori. În anul 1904 satul avea 301 case cu o populatie de 2003 suflete. Sătenii se ocupau cu uscarea prunelor și altor fructe, care se transportau în Rusia prin orașul Călărași.
La 1 septembrie 1897 a fost deschisă o şcoala normală la Baraboi. Şcoala de învăţare a scris-cititului din Baraboi a fost deschisă în 1898, în 1917 fiind reorganizată în Școala bisericească- parohială de doua clase. La 1920 în satul Baraboi funcţionau 2 şcoli primare (nr.1 si nr.2) şi o scoala medie. În 1928, școala medie din sat a fost trasformată în gimnaziu agricol.
Biserica din localitatea Baraboi a fost zidită în 1875, iar în 1905 incăperea bisericii a fost lărgită. Din anul 1961 biserica a fost închisă. Curînd ea a fost trasformată în sală de sport în subordinea şcolii, iar ulterior a fost lăsată în paragină.
În 1988, la rugămintea sătenilor, biserica şi-a redeschis ușile pentru credincioşii satului. În 2007, la 21 septembrie (de hramul satului), a fost sfinţită Capela „Naşterea Maicii Domnului”.
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Au fost făcut publice detaliile operațiunii de evacuare a cetățenilor moldoveni din Liban
- Anunț important al Ambasadei Republicii Moldova în Israel
- Update: Cîți moldoveni au cerut să fie evacuați din Liban
- Stejarul de 900 de ani se află în parcul Fredville din Marea Britanie
- Uraganul Milton fără precedent: Un nou record al forței distructive (+Foto)
- Proprietățile vindecătoare ale ferigii de pădure
- Stafidele și apa ajută la curățarea ficatului!
- Absinthe protejează sufletul
- Conștiința: Aspectul Cultural și Înțelegerea Științifică
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1502
- Populația:
- 3243 locuitori
Ulmu este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Ulmu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3243 de oameni. Satul Ulmu a fost menționat documentar în anul 1502.
Comentarii
(1)