24 octombrie 2017, 12:00 Paste făinoase şi produse de patiserie views 11242
Biserica din Ciucur-Mingir, renovată
24 octombrie 2017, 12:00 Paste făinoase şi produse de patiserie views 11242

Biserica din Ciucur-Mingir, renovată

Oamenii spun că pînă acum, locaşul s-a aflat într-o stare deplorabilă, însă a prins viaţă datorită implicării enoriaşilor.

„S-a consolidat fundaţia bisericii, s-au schimbat toate geamurile, s-au pregătit pereţii din interior s-au pictat după aceea s-au pregătit pereţii din exterior. Toate aceste lucrări s-au făcut cu sprijinul şi ajutorul agentului economic din localitate şi a oamenilor de bună credinţă", a spus preotul din satul Ciucur-Mingir, Nicolae Goreanu.

"S-a făcut un lucru extrem de mare fiindcă aici de un timp lucrurile stăteau pe loc. Mulţumim lui Dumnezeu că am ajuns până la ziua acesta şi am putut să săvârşim această sfinţire" a spus episcop de Cahul și Comrat, Anatolie.

Oamenii din sat s-au arătat încântaţi de noua construcţie şi spun că timp de şase ani, cât a durat renovarea, au fost nerăbdători să vadă cum va arăta locaşul sfînt.

"Şi înăuntru şi afară e frumos. E o plăcere pentru satul nostru că aşa de bine ne slujeşte părintele şi e frumos."

" Cît au durat lucrările? Şase ani din prima săptămînă de cînd a venit părintele aici s-a apucat de lucru. Temelia pentru că biserica se desfăcea era crăpat altarul era crăpat la mijloc s-a făcut temelia „, a spus preoteasă, Anastasia Goreanu.

"O fost frumoasă şi acum este frumoasă. Numai să se stăruie să ne ajute să dea credinţă să facă tot frumos."

„Îmi place foarte mult pictura din încăpere este un stil vechi Bizantin şi e foarte frumos. Foarte multe flori sunt sădite nu erau mulţi ani în urmă deja şase, şapte ani nu era aşa frumuseţe"

Biserica datează din anul 1806 şi a fost construită din lut şi nuiele. Şase ani mai tîrziu, în urma unui cutremur, locaşul sfânt s-a prăbuşit. Apoi,pe acelaşi loc a fost ridicată o nouă biserică, mai rezistentă, din cărămidă. Reconstrucţia s-a ridicat la mai bine de jumătate de milion de lei.

Sursa: www.canal2.md

Cuvinte cheie:

biserica , Cimișlia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
2073 locuitori

Şofrîncani este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 23 km de oraşul Edineţ și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2073 de oameni. Prima atestare a satului Șofrîncani din ținutul Hotin datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.