Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 aprilie 2018, 15:30 Împletitul din pănuşi de porumb views 16902
În satul Păulești crește stejarul crescut dintr-o ghindă care ar fi fost în cosmos
17 aprilie 2018, 15:30 Împletitul din pănuşi de porumb views 16902

În satul Păulești crește stejarul crescut dintr-o ghindă care ar fi fost în cosmos

Un stejar crescut dintr-o ghindă care ar fi fost în cosmos creşte în curtea şcolii din satul Păuleşti, raionul Călăraşi.

Localnicii l-au botezat "Stejarul lui Gagarin", în cinstea primul om care a văzut planeta noastră din spaţiu.

Copacul a fost sădit în urmă cu peste 40 de ani de către directorul de pe atunci a instituţiei de învăţămînt, Alexandru Filip.

Deşi au trecut mulţi ani, dascălul îşi aduce bine aminte cum a ajuns ghinda în mîinile lui.

"Eu atunci lucram la şcoală director şi am nimerit pe la secţia de învăţămînt. Şi domnul Cibruciu Timofei. Dumnealui îmi propune o lădiţă aşa mică cu o plantă. Dar dumnealui l-a luat de la un profesor de la Buda. A dus 100 de trandafiri la Moscova cînd au fost 100 de ani de la naşterea lui Vladimir Lenin. El i-a sădit acolo şi înapoi lui i-au dat nişte ghinzi, dintr-un copac, ghinda care a fost în cosmos cu Gagarin", a declarat fostul director al şcolii din Păuleşti, Alexandru Filip.

Istoria stejarului nu este însă atît de cunoscută printre localnici. Cei mai mulţi oameni din Păuleşti spun că deşi au auzit despre falnicul arbore, nu ştiu locul exact în care creşte acesta.

Primarului Ion Prunici susţine că stejarul lui Gagarin nu este singurul copac din Păuleşti care duce faima satului.

"Sîntem aici la platanul de peste 200 de ani. Nu se ştie cu exactitate data cînd a fost plantat, dar putem deduce din faptul că clădirea din spate, şi anume conacul boierului Dinu Russo, care se spune că a şi construit această clădire în 1791", a declarat primarul satului Păuleşti, Ion Prunici.

La 12 aprilie s-au împlinit 57 de ani de cînd capsula Vostok, avîndu-l la bord pe Iuri Gagarin, a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. El a devenit, astfel, primul om care a ajuns în spaţiu.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

copac , Călărași , Iuri Gagarin

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
1608 locuitori

Miciurin este un sat şi comună din raionul Drochia. Miciurin este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Drochia și la 178 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1608 oameni. Satul Miciurin a fost întemeiat în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.