Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 decembrie 2019, 14:30 Bucate din porumb views 3175
Lipsă de medici în raionul Cahul
11 decembrie 2019, 14:30 Bucate din porumb views 3175

Lipsă de medici în raionul Cahul

În instituţiile medicale din raionul Cahul se simte o lipsă acută de cadre calificate.

Potrivit specialiştilor, în următorii ani situaţia se va agrava din cauza migraţiei, dar şi a cadrelor medicale în etate, care au rămas să facă faţă meseriei, transmite Noi.md cu referire la Trm.md.

Pacienţii sînt tot mai mulţi şi mai gravi, iar medicii tot mai puţini. În această situaţie precară se află multe instituţii curative din republică, inclusiv Spitalul raional Cahul.

Unicul absolvent al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", care a venit în anul curent la Cahul conform repartizării Ministerului de resort, nu a schimbat situaţia. Şi asta pentru că numărul medicilor care pleacă este într-o continuă creştere. Majoritatea dintre ei au trecut Prutul, unde salariile sînt mult mai mari.

„Ne aflăm într-o insuficienţă de asistenţi medicali şi într-o criză profundă de medici. O bună parte dintre medici deja au atins vîrsta de pensionare, tineri practic nu avem. Anul acesta a venit un singur medic. sîntem gata să primim orice număr de medici. Au plecat peste Prut circa 6 medici şi au fost peste 20 de cereri de la persoane care pregăteau documentele ca deja să treacă Prutul. Din păcate, anul acesta doi medici tineri vor pleca de la noi peste Prut", a declarat Oleg Creciun, directorul Spitalului raional din Cahul.

Situaţia privind asigurarea cu cadre medicale calificate este gravă şi în veriga primară. În prezent, în raionul Cahul lipsesc 22 de medici de familie. În următorii ani situaţia se va agrava şi mai mult, din cauza că aproape 70 procente dintre medicii de familie sînt de vîrstă pensionară.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

medic , Cahul

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
735 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Rădulenii Noi, Chirilovca, Dumitreni, Alexeevca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Floreşti şi la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 735 de oameni. Satul Alexeevca a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.